Ništa bez dobre meze

SNSD Trnovo.jpg

Ništa bez dobre meze

Porcija ćevapa, nekoliko komada pite i dobra meza, uz bocu pive i soka, postala je prava mjera za prosječnog glasača u Republici Srpskoj. Još ako uz mezu pod šatrom zapjeva skromno odjevena pjevljaka, uspjeh je zagarantovan. Meza se povremeno mijenja, od izbora i okolnosti, pa je domaćin Igor u prijestonici Banjaluci servira bogatu evropsku trpeza sa supom i sarmom, a nekad je dovoljna halal meza bez svinjetine.

Iz poštovanja prema zvanicama i uglednim gostima, Ibrom Berilom i čelnicima lokalnog SDA, na centralnom predizbornom skupu SNSD-a u Trnovu nije bilo pršuta i pečenice, već se servirala halal-meza od sušene govedine, sudžuke i domaćih pita. U znak istorijskog pomirenja sa Bakirom i SDA, Milorad Dodik je naručio i čuvene „željine“ ćevape iz srca Baščaršije, a nedeljni rezultati izbora su pokazali da je halal-meza bila pun pogodak.

Masna hrana možda bi teško „pala“ na prazan stomak nekih glasača u siromašnom Trnovu da u subotu nisu objavljene fotografije vila, bazena i hacijendi uglednog direktora i ministra Željka Kovačevića. Fotografije su podstakle lučenje sokova, varenje i vodu na usta svim vjernim i odanim pristalicama dragog Vođe, jer mnogi se nadaju da će i oni jednog dana, gazeći jedni preko drugih, popeti se visoko u stranci i imati sličnu hacijendu. Željko nije ni obrazovaniji ni pametniji od većine, pa kad je mogla ološ za kratko vrijeme steći 5, mogu i oni bar jednu manju vilu sa skromnijim bazenom.

Poniženje nacije i odustajanje od svih referenduma, propast tri banke, kolaps lokalnog Šumskog gazdinstva i svih ostalih javnih preduzeća nimalo nisu uticali na građane Trnova koji su zagledani u svoj tanjir, i važan im je samo današnji dan i dobar obrok. Šta će biti sutra, a da ne govorimo naredne sedmice i mjeseca, većinu apsolutno ne interesuje, i oni ne žele da diglu glavu iz tanjira i pogledaj se u ogledalo. Mnogi ne žele da razgovaraju sa svojom savješću i pogledaju se ogledalo od bojazni šta bi mogli ugledati, i shvatiti u šta su se pretvorili. Narod je naklana ovca koja uporno trči pod zube vuku da je dovrši, i nema tog čobana koji može spasiti stado sve dok trunka zdravog razuma ne dopre do sive mase i razbije šljem RTRS-a.

Miloni maraka koje je novi načelnik Trnova pronevjerio kao direktor Šumskog gazdinstva i ostalih javnih sutanova, govori da građani ovog malo nerazvijenog mjesta nemaju razloga za brigu jer je pred njima svijetla budućnost.

I za one koji su iznenađeni pojavom Ibre Berila na skupu SNSD-a samo podsjećanje da je Ibro još 2004. napustio SDA i postao načelnik federalnog Trnova kao kadar Silajdžićeve Stranke za BiH, potom 2008. prešao u SDA, pa 2012. u SDP, potom 2014. u Demokratsku frontu, da bi se nakon izlaska DF-a iz vlasti Ibro ponovo vratio u matičnu SDA. Ibro je pod šatrom SNSD-a bio među svojom ideološkom braćom, svoj na svome i pravi čovjek na pravom mjestu, a samo je nedostajao najpoznatiji poljoprivrednik Nidžo Jerla Špirić, pa da braća složno zapjevaju u ugodnom ambijentu.

Nebojša Vukanović