Niko Gačanima nije prijetio a da to skupo nije platio

Prvi ustanak protiv Hitlera, ustaša i okupatora u pokorenoj Evropi počeo je u selu Kazanci kod Gacka i Donjem Drežnju kod Nevesinja početkom juna 1941,. godine. Pop Radojica Perišić sa svojim ustanicima-četnicima iz Gacka, nakon ustaškog pokolja u Koritima, napao je ustašku kasarnu, oborio 3 neprijateljaka aviona, razbio odred zloglasne Crne legije Jure Francetića, i na Vidovdan, 28.6.1941. oslobodio Avtovac. Bila je to prva slobodna opština i teritorija u porobljenoj Evropi, a Hercegovci, Gačani i Nevesinjci, pokazali su veliku hrabrost, junaštvo i patriotizam kažnjavajući ustaše za pokolje i zvjerstva nad nedužnim srpskim civilima. Od vojvode Grdana, Nevesinjske puške, popa Bogdana Zimoljića, Luke Vukalovića i Miće Ljubibratića do vojvode Rada i Neđa iz ovog rata, mnogo je heroja koji su tiranima stali nogom za vrat.

Niko nikada nije nekažnjeno prijetio Gačanima, pa je sigurno da će i Dodik platiti skupu cijenu sve bahatosti, drskosti i beskrupuloznosti. Dodik je došao u Gacku, poveo sa sobom unuku ustaškog satnika da je promoviše za predsjednika Srpske, i još sebi dao za pravo da prijeti Gačanima da će ih izbaciti sa posla i ostaviti bez hljeba ako ne glasaju za Željku Cvijanović, unuku ustaškog satnika Peja Marića čiji su saborci iz Fazlagića kule palili srpska sela i bacali Srbe u hercegovačke jame, dok je Pejo to isto radio po Brodu i Derventi.

Lupanjem gluposti o Svetom Savi i paljenju njegovih svetih moštiju na Vračaru,, pjesmi „Pukni zoro“ i Prvom svjetskom ratu, Dodik je je u više navrata pokazao da nimalo ne poznaje nacionalnu istoriju srpskog naroda, jer da je nešto naučio o istoriji i karakteru ljudi ne bi mu palo na pamet da dođe u Gacko i prijeti ponosnim i prkosnim Gačanima, koji su i u ovom, kao i svim prethodnim ratovima, pokazali veliku hrabrost, čojstvo, jušatvo i viteštvo. Ubjeđen sam da će Gačani, ali i ostali Hercegovci i građani Srpske, znati da odgovore i da će žestoko kazniti bahatost, nasilje, primitivizam, kriminal i prijetnje Milorada Dodika, koji će se uskoro gorko pokajati što je prijetio ljudima da će ih ostaviti bez hljeba ako ne glasaju za ustašku unuku.

Dignite glavu braćo Hercegovci i recite bahatom nasilniku DOSTA JE! Sa vjerom u Boga, za Vukotu, Mladena i Otadžbinu, do konačne slobode i svitanja.

 

P.S. Sutra, u petak 28.9.2018. godine sa početkom u 14.10 gostujem u programu Radio Gacka, a sutra u 18 časova u sali Skupštine opštine Gacko je promocija Zbornika, tako da će biti prilike da sa Gačanima uživo porazgovaram o ovim pitanjima.

Nebojša Vukanović