Nevesinje četvrti dan bez struje

Od subote Nevesinje je bez napajanja električnom energijom, jer je vjetar oštetio dalekovod prema Mostaru, odakle grad dobija struju. Povremeno pojedina nasilja dobijaju struju par sati dnevno, ali je zbog prevelikog opterećenja slab napon pa mnogi uređaji ne mogu da rade normalno. Mnogi električni uređaji su pokvareni, a posebno je problem sa domaćinstvima koja se griju na električnu energiju. U najtežem položaju svakako su djeca i stari, nastava se odvija skraćeno i otežano, a svi Nevesinju su jako ogorčeni na ponašanje odgovornih i teško stanje u opštini.

Postavlja se pitanje gdje je sada poslanik i direktor Ilija Tamindžija da pomogne sugrađanima i objasni zašto je mreža u očajnom stanju, i zašto ekipe kvar na dalekovodu ne mogu da poprave danima? Da li će zbog svega odgovorni u Elektroprivredi i Elektrohercegovini podnijeti ostavke i snositi odgovornost, jer su ovakve stvari i patnje građana nedopustive? Jel zbog ovog nedavno ponovo poskupila struja, kako bi se ljudi smrzavali u mraku?

U majstora kuća najprije prokapa, pa iako proizvodi 70 % električne energije u Srpskoj, Hercegovina ima najlošiju i najslabije pokrivenu prenosnu mrežu. Ljubinje, Nevesinje i druga hercegovačka mjesta nemaju rezervni vod i napajanje u slučaju havarije i većeg kvara, pa su zbog toga višednevni prekidi u snabdjevanju građana nakon svakog većeg kvara. Ovako stanje je nedopustivo, i samo je jedan od primjera maćehinskog odnosa vlasti prema Hercegovini, koji se mora promijeniti.

 

Nebojša Vukanović