Невесињци и Савчић бојкотовали Регионални скуп БОРС-а у Гацку!

Невесињци су у рату исказали велику храброст, чојство и јунаштво, али су га нажалост изгледа изгубили у послератном  периоду. Што је најгоре, у рату под кришом граната и метака нису напустили и изгубили ниједан положај, а сада се боје се и страхују од дезертера, управо од оних који су побјегли у рату, оставивши своје куће и породице да им бране други, а сада у знак захвалности уноси страх, раздор и смутње, прогони и оставља без посла борце, користећи мрвице власти и злоупотребљавајући повјерење  бораца и суграђана. Синоћ је у Гацку и Билећи одржан састанак Регионалног и Координационог одбора Борачке организације Републике Српске источне Херцеговине, на који су дошли представници свих херцеговачких општинских и градских одбора Требиња, Билеће, Љубиња, Гацка и Берковића, али се није појавио нико из Невесиња!? На сједници регионалног Координационог одбора БОРС-а источне Херцеговине разматрала се срамна одлука Скупштине општине Невесиње да Повељу на Митровдан добије Илија Таминџија, али на жалост и на велику срамоту борци из Невесиња ћуте и нису дошли на састанак како не би изнијели свој став. Очито да су појединци, зарад малих ситних интереса, издали саборце и погинулу браћу, па прећутно подржавају велику бруку и срамоту. БОРС Источне Херцеговине, без Невесињаца, осудио је Одлуку, тражи хитну сједницу Предсједништва републичког БОРС-а и пита се да ли су водоводне цијеви и асфалт важнији од људских живота!?

Занимљиво је да осим челника Борачке организације Невесиње, гласно ћуте и челни људи Борачке организације Републике Српске предвођени предсједником БОРС-а Милимиром Савчићем. Ни они нису проговорили ниједну ријеч нити се огласили поводом срамне одлуке групе невесињских марионета и пијуна, назови одборника, која вријеђа све борце и породице погинулих. Чега и кога се плаше челни људи и представници Борачке организације Републике Српске и Невесиња па не смију изаћи у јавност и изнијети свој став, подржати остале колеге из источне Херцеговине!? Да су се огласили, били одлучни и јединствени, позвали моћнике помућеног разума да не вријеђају жртве и не додјељују Илији општински Повељу на Митровдан, јер ће се борци дићи и окупити како би спријечили брук и срамоту, моћници би се препали и устукнули, страсти би се смириле а Повеља додијељена неки други дан, али овако прећутно подржавају и одобравају срамоту и стање, па је у Невесињусве напета ситуација.

Много Невесињаца ми се обратило да изрази огорченост и очај због великог понижења, а из солидатности са њима размишљам да ове године бојкотујем Владин протокол, а у Невесиње дођем поподне и одем сам до споменика погинулим борцима, положим цвијеће и одам почаст! Гинули су најбољи да би у мору испливали потоњи!

На крају представници БОРС-а нек се запитају како би реаговали бранитељи у Хрватској, демобилисани борци ХВО-а и Армије БиХ, да неко тамо покуша нешто слично, што је незамисливо, па неком политичару дезертеру појушају у Книну да дају неку Плакету на Дан Олује! Вјерујем да би се дигла кука и мотика, пао би Пленковић и  Влада Хрватске, и на томе им треба одати признање јер се не продају јефтино и ме дозвољљвају корумпираним политичарима да понижавају њихове погинуле и преживјеле саборце!

 

Преносим Саопштење ГБО-а Требиње

 

Поштоване пе погинулих бораца,ратни војни инвалиди,борци Војске Републике Српске,
због одлуке Скупштине општине Невесиње да додијели Митровданску повељу господину Илији Таминџији, делегација Градске борачке организације Требиње неће присуствовати свечаној Академији и Скупштини у Невесињу. ГБО Требиње ће, као и остале борачке организације регије Источне Херцеговине, своје присуство ограничити на полагање цвијећа и парастос погинулим борцима.