palpal

Nesuđena konobarica, popečitelj i prosvjetitelj Natalija, postala doktor nauka!?

Žena, majka, kraljica! Tako bi se u najkraćem mogla opisati naša vrijedna gospođa ministarka, popečitelj i prosvjetitelj srpski Natalija Trivić, svestrana ličnost koja je pored brojnih obaveza uspjela da završi i odbrani doktorsku disertaciju u Beogradu. Kako je uspjela da vodi važno ministarstvo, prosvjetu i kulturu Srpske, kampanju i svoju partiju Razjedinitelja, zbrine sestru i familiju na visoke funkcije, bude poslanik, gradski odbornik i načelnik Odjeljenja za turizam grada Banjaluke, portparol Optima grupe, savjetnica ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Srpske, novinar, urednik, PR menadžer i direktor programa Javnog servisa RTRS-a, i istovremeno se šest godina bavi istraživanjem i „naučnim radom“, piše i brani doktorsku disertaciju, mogla bi da bude tema posebnog rada, istraživanja i disertacije.

Dug je put od dobre učenice trogodišnje Ugostiteljske škole i nesuđene konobarice preko novinarke, urednice, direktorice, turizmologa, menadžera, marketing stručnjaka, odbornice, poslanika, savjetnice, stručnjaka za ekonomiju, regionalnu saradnju i međunarodne odnose do gospođe ministarke, doktorice nauka i univerzitetske profesorice, ali sve se može za manje od 10 godina uz pomoć vlasti, moći i Partije.

Iako je njena diploma na fakultetu sporna, Natalija je uspjela da magistrira i doktorira za relativno kratko vrijeme, uz to obavlja deset odgovornih poslova i rukovodećih funkcija u različitim oblastima. Vrlo je izvjesno i vjerovatno da će uskoro dobiti i neku katedru na Filozofskom ili Fakultetu političkih nauka u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu da obrazuje generacije i živim primjerom svjedoči koliko je nebitno obrazovanje ako imate jaku političku zaleđinu i da možete postati sve, a onda na koncu magistrirati i doktorirati kako bi se hvalisali titulama. Kad je mogla bez ijednog održanog časa u školi i bez ikakvog iskustva u obrazovanju postati ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, onda slobodno može i studente da uči političkom marketingu i kampanji, a usput ih vrbuje da postanu razjedinitelji i slijede njen ili put njenog lidera i mentora Nenada Stevandića i tako spoji ugodno sa korisnim.

 

To bi se moglo naslutiti iz teme njene „disertacije“ i „naučnog rada“ – Diskurs novih medija u predizbornim političkim komunikacijama. Ako iko ima iskustva u uspješnom marketingu, politici i komunikacijama, onda je to sigurno popečitelj i prosvjetitelj Natalija Nata Trivić, ili ukratko – gospođa ministarka.

Doktorica Natalija, popečitelj i prosvjetitelj srpski, zadala je konačne udarce i sahranila obrazovni sistem, završavajući posao potpune razgradnje školstva i kulture njene Vlade kontinuiteta. Umjesto da podnese ostavku zbog brojnih afera i skandala u školama, obaranja svih normi i standarda u prosvjeti, poplave lažnih učitelja i profesora sa sumnjivim diplomama bez ikakvog znanja, koji truju izvore i uništavaju generacije, ona se još više penje u nakaradnoj ljestvici i sistemu.

Jaka je konkurencija i teško je reći ko je od ministara i funkcionera načinio veće zlo i štetu narodu, državi i društvu, ali ipak bi se moglo reći da je Natalija pobjednik. Dugovi se nekako mogu vratiti, privreda pokrenuti, omladina i narod zaposliti, natalitet povećati, prognani vratiti i zdravstveni sistem izliječiti, ali je teško ili nemoguće nadoknaditi štetu osakaćenim generacijama, nadoknaditi propušteno i ispraviti propuste i rupe u obrazovanju i vaspitanju.

Sve joj se može nekako progledati kroz prste, sitne muljaže, preskakanje stepenica, ogromna ambicija, partijsko guranje, trka za novcem, moći i funkcijama, ali je neoprostivo što je zbog Partije i vlasti gospođa ministarka srušila sve norme, uništila škole i prosvetu, osakatila generacije mladih koje će ispaštati i plaćati vrlo skupu cijenu devijacija i rupa u obrazovnom sistemu.

 

Nebojša Vukanović