palpal

Nesrpskoj TV Rijeka bliža od Beograda

zgrada-rtrs.jpg

Nesrpskoj TV Rijeka bliža od Beograda

Ljudi moji da li je to moguće? Mnogi su se sinoć sjetili pokojnog Mladena Delića i njegove čuvene rečenice gledajući na nesrpkoj televiziji prenos utakmice Rijeka – Milan u Ligi Evrope, a da istovremeno nije bilo prenosa Partizana i Zvezde! Prosto je nevjerovatno i neshvatljivo da gledaoci u Republici Srpskoj, od kojih najmanje 95% navija za Zvezdu ili Partizan, nije moglo da gleda nastup svojih timova u Evropi jer je RTRS uživo prenosio nastup fudbalera Rijeke u vrijeme dok je igrao Partizan? I veliku pobjedu Zvezde u Kelnu gledaoci u Srpskoj nisu mogli da gledaju, kao i utakmice reprezentacije Srbije na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u košarci, jer RTRS nije obezbjedio prenos.

Republika Srpske je na koljenima ako je spala da njen tzv. „Javni servis“ prenosi utakmice hrvatskih timova a bojkotuje nastup najtrofejnijih srpskih klubova u Evropi. Do prije samo nekoliko godina nešto slično bi bilo nezamislivo, kao što je nemoguće da hrvatski javni servis prenosi utakmice Vojvodine a da nema prenosa Dinama ili Hajduka.

Kroatizacije Republike Srpske je u toku, što je dio velikog plana i tajnog dogovora Milorada Dodika sa svojim mentorima i nalogodavcima u Zagrebu. Okupirani RTRS je jedan od glavnih oslonaca procesa tihe kroatizacije Srpske, a kulminacija je dostignuta skandaloznim intervjuom novinara Vladimira Bekića sa Miroslavom Tuđmanom, u kojem se on Srbima podrugljivo smijao u lice tvrdeći da su agresori, zločinci koji su počinili genocid, krivi za rat, razaranje i krvavi raspad Jugoslavije.

Nakon skandala sa bojkotom Zvezde, Partizana i reprezentacije Srbije, dok medijski prostor na ekranima dobija Tuđman, hrvatski sportisti i političari, za očekivati je da građani Republike Srpske masovno prestanu plaćati pretplatu nesrpskoj televiziji zvanoj RTRS sve dok se ona ne oslobodi okova, i ponovo postane istinski i slobodni Javni servis Republike Srpske koji će promovisati srpski a ne hrvatski sport, kulturu, istoriju i tradiciju.

Nebojša Vukanović