Nešković kažnjen zbog kulučenja radnika

Nova velika pobjeda, i novi snažan udarac koji sam zadao tajkunima i ultrabogatašima koji kuluče i ponižavaju svoje radnike.  Inspekcija rada Republike Srpske utvrdila je brojne nepravilnosti, kršenja prava radnika i odredbi Zakona o radu na „Nešković“ benzinskoj pumpi u Trebinju, pa je napisala prekršajne naloge i novčane kazne za pravno i odgovorno lice.

Inspektor Milanka Kalem, nakon mog obraćanja Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, izvršila je vandrednu inspekciju pumpe „Nešković“ u Zasad polju u Trebinju 4.12.2018. godine i izdala  Rješenje kojim je naloženo da poslodavac mora pravilno da vodi evidenciju prisustva radnika,  da radno vrijeme radnicima uskladi sa odredbama Zakona o radu, da se radnicima omogući korištenje godišnjeg i sedmičnog odmora i da se Ugovori o radu usklade sa Zakonom o radu, jer na benzinskoj pumpi „Nešković“ u Trebinju nema nijednog radnika sa kojim je zaključen Ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Kao i što sam obećao uoči izbora, poslanički mandat ću iskoristiti da se bahatim tajkunima i moćnicima bar malo stane za vrat i nauče redu, jer niko nema pravo da kuluči sirotinju i tjera radnike da rade 250 sati mjesečno za minimalac, a posebno nemaju pravo tajkuni poput  Neškovića, koji godišnje ima 168 miliona maraka prometa i preko 20 miliona maraka profita.

Osim u Trebinju, slično je stanje i na ostalim benzinskim pumpama „Nešković“ širom Srpske, pa bi inspekcije i njih trebale da kontroliše i natjeraju da rade u skladu sa zakonom. Još jednom pozivam sve radnike kojima poslodavac krši radnička prava, bez obzira o kome se radi, da problem prijave inspekciji ili se meni jave kako bi se napokon zaveo red i poštovali zakoni. Na kraju se zahvaljujem inspektorki Milanki Kalem koja je korektno i brzo odradila svoj posao, a ostaje nam da ispratimo hoće li Nešković ispoštovati odredbe iz Rješenja, da i dalje pratimo njegov rad i natjeramo da plaća visoke kazne sve dok ne počne da poštuje zakon i svoje radnike.

 

Nebojša Vukanović