Nešković kažnjen zbog kršenja prava radnika

Inspekcija rada Republike Srpske, po predstavci koju sam uputio ukazujući na kršenje Zakona o radu i prava radnika u kompaniji „Nešković“, izvršilo je vanrednu kontrolu na benzinskim pumpama u Trebinju i Gacku i utvrdila  da poslodavac krši Zakon o radu, da radnicima u Trebinju nije isplaćen topli obrok a da su na pumpi u Gacku radili neprijavljeni radnici.

Inspekcija rada napisala je kazne i prekršajne naloge pravnom i odgovornom licu, i zatražila da se otklone nepravilnosti u radu koje su ustanovnjene.

Već  duže vremena skrećem pažnju institucijama i javnosti na kršenje prava radnika u većem broju privatnih kompanija, a vajne gazde, koje zarađuju desetine miliona evra, odnose se prema svojim radnicima kao prema robovima. Jedan od njih je i Dragan Nešković, vlasnik kompanije „Nešković“ koja godišnje ima preko 160 miliona maraka prometa i 20 miliona maraka profita, ali uprkos tome radnici rade prekovremeno bez naknade, nemaju topli obrok, regres i godišnji odmor u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Borba za prava radnika se nastavlja sve dok se i poslednji tajkun i gazda ne nauči da poštuje zakon i svoje radnike.  Još jednom apelujem na sve zaposlene da prestanu da ćute i trpe, da se bore za svoja prava, da mi šalju dokumentaciju i informacije kako bi natjerali poslodavce da rade u skladu sa zakonom.

 

Nebojša Vukanović