Nešići, novac i politika

Tata Rade nedavno je kao odbornik DNS-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo predložio svog sina Nenada da dobije Povelju opštine, najveće opštinsko priznanje, što su načelnik Ćosić i odbornici skupštinske većine  objeručke prihvatili. Tata Rade je ponosan na sinčinu koji se pokazao ne samo kao uspješan političar, već i uspješan biznismen koji je stekao ogromno bogatstvo izbjegavanjem plaćanja poreza, zloupotrebama položaja i iskorištavanjem radnika, prema kojima se odnosi kao prema robovima. Riječ je riječ, a Nešići su dokaz kako politika često zna biti veoma unosan biznis.                                                         

Izbjegavanje plaćanja poreza i obaveza prema državi jedna je od tajni uspjeha i glavnih karakteristika poslovanja porodice Nešić. Firma Dar-kompani, u formalnom vlasništvu Nenadovog oca i odbornika DNS-a Rada Nešića, jedan je od najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj. Dar-kompani samo na ime neplaćemog PDV-a  Upravi za indirektno oporezivanje BiH duguje 1 120 637,77 KM. Pored toga Republika Srpska od Dar-kompanija na ime neplaćenih poreza potražuje još 354 425 KM. Od osnivanja 2010. godine, do prekida poslovanja 2015. godine, Dar-kompani je imao oko 55 miliona maraka prihoda i ostvarivao je veliku dobit, ali Nešići nisu željeli da plate porez i obaveze državi, pa su zatvorili Dar-kompani i osnovali drugu povezanu firmu kako bi izbjegli plaćanje obaveza.                                                                                                 

N-trade D.O.O je druga velika porodična firma braće Nešić, Predraga i Nenada. Osnovana je 2012, i vrlo vrzo je počeo njen meteorski uspon. Već naredne 2013. godine N-trade je sa 3 600 000 KM prihoda ostvario dobit od 579 778 maraka, a 2014. prihodi su se utrostručili i dostigli 11 435 000 KM. Uprkos dobrim prihodima i poslovanju, Nešići su poznati po robovskom iskorištavanju svojihb radnika, koji često nisu prijavljeni i rade za minimalac. Nezadovoljstvo radnica kulminiralo je u Foči, pa su lani zbog otkaza i protesta N-marketi u Foči često bili zatvoreni, dok je gazda Nenad sjekao vrpce i pokretao unosne projekte.                                                                           2014. godine godine kompanija „N-trade D.O.O kupila je za 230 072 KM hotel „Romanija“ na Sokocu, a Nenad Nešić je najavio (prenio Kapital i drugi mediji) da će nakon prikupljanja neophodne dokumentacije renovirati hotel sa optimalnim brojem soba i radnika. Međutim obećanje nije ispunjeno, hotel je lani srušen a na njegovom mjestu Nešići grade veliki hiper-market površine 1 500 M2 koji će iznajmiti „Tropiku“.                                                                                                                                                             

         Politički uticaj i visoke funkcije koje obavlja kao kadar vladajućeg DNS-a omogućili su Nenadu Nešiću da izbjegne procesuiranje i odgovornost zbog utaje poreza, zloupotrebe službenog položaja i drugih krivičnih djela za koja se sumnjiči. Tako je u septembru prošle godine Goran Marjanović, vlasnik firme „Niskogradnja Marjanović D.O.O“ iz Prijedora,  nadležnom tužilaštvu podnio Krivičnu prijavu protiv Nenada Nešića, direktora Puteva Srpske, jer je zloupotrebom položaja oštetio Puteve Srpske za 12 000 000 maraka, tako što je na tenderu za održavanje puteva prihvatio ponudu „Prijedorputeva“ i „Kozara-puteva“. Marjanovići su za održavanje puteva ponudili 14 miliona, a Nešić je prihvatio drugorangiranu ponudu od 26 miliona maraka.                                                                                         

    Zahvaljujući utaji poreza i namještenim tenderima, Nešići su došli u posjed veoma vrijedne imovine, a počeli su da se bave i stanogradnjom. Tako neimar Nenad preko povezanih lica i firmi gradi stambeno-poslovnu zgradu, na uglu Sarajevske i Hilandarske ulice neposredno iza Skupštine grada Istočno Sarajevo.                                                                            Pored toga u Istočnom Sarajevu, odmah do Skupštine Grada, Nešići imaju veliki plac na kome bi uskoro takođe trebala početi gradnja poslovnog kompleksa. Zanimljivo je da je zbog ove lokacije opština Istočno Novo Sarajevo, u kojoj Nešić ima dio vlasti sa SNSD, promijenila Regulacioni plan, kako bi on mogao graditi poslovni kompleks u kojem će biti smješten i “Tropik“.                                                                                   

  Nešići i u Vlasenici planiraju graditi i objekat za „Tropik“ na zemljištu koje su ranije kupili za oko  300 000 maraka, a od načelnika Kraljevića i lokalnih vlasti ekspresno su dobili sve neophodne dozvole i saglasnosti.                                                                                        

      I u naselju Krtelji u Vojkovićima, predgrađu Istočnog Sarajeva, neimar Nenad takođe trenutno gradi objekat, veliko skladište površine 3 000 m2. I to nije sve… (nastaviće se)                                                  

      I kako starac Marko od stotinu ljeta mudro reče – Riječ je riječ, a politika su moć, novac, privilegije i amnestija!

                         Nebojša Vukanović