palpal

Neša kružnica, Laki i obilaznica

Direktor Puteva Srpske Nenad Nešić, zvani Neša Kružnica zbog predizbornih kružnih tokova, i Laki Lučiano Petrović, šef hercegovačkog Kartela, ponovo su se našli u istom kadru i istom mjestu zločina. Braća po tenderima prije dvije godine, uoči lokalnih izbora, obećali su rekonstrukciju puta Trebinje – Ljubinje – Stolac, a uoči ovih izbora vratili su se na radove koji su započeti prije 6 godina, uoči lokalnih izbora 2012. Kod nas sve počinje u kampanji pred izbore, a završava čim se glasovi prebroje, a koaliciona braća misle da će narod kao riba 10 puta nasjesti na njihove podvale

Čudi me da ih niko od dvorskih novinara, koji ovih dana pišu hvalospjeve o 100 metara obilaznice, nisu upitali Neša Kružnicu i Lakija zašto su prije dvije godine slagali Hercegovce da će sanirati i asfaltirati put Trebinje – Ljubinje – Stolac, i obustavili započete radove poslije samo 4 dana, u ponedeljak čim su završeni lokalni izbori? Zašto su izvučeni milioni maraka u besmislene projekte, a nisu ni počeli radovi na famoznoj Lukinoj obilaznici Aleksina Meža- Gorica – Podglivlje, koju je najavio prije nego što je postao gradonačelnik? Zašto je istočna Hercegovina saobraćajno izolovana od ostatka svijeta i Republike Srpske, i putevi preko Čemerna, Žegulje i Prijeđelja su u očajnom stanju, i više podsjećaju na kozje staze nego magistralni put? Zašto su Putevi Srpske uzeli 35 miliona maraka kredita za sanaciju magistralnih puteva, i sve uložili u zapadni dio Srpske, od Bijeljine do Prijedora, a nijedna marka nije uložena južno od Zvoprnika?

O nemoći aktuelne vlasti najbolje govori upravo trebinjska istočna obilaznica! Za 6 godina Vlada i Putevi Srpske završili su svega par stotina metara puta, i ako nastave ovim tempom Goricu će spojiti sa Tinom zek 2086. godine? Bilo bi zanimljivo čuti od Lakija i Neša Kružnice odgovor na pitanje da li je zbog moćnika SNSD-a izmijenjen projekat, i da li će obilaznica biti sužena i bez biciklističke staze pored Otpada Gaja Radovića?

U nedostatku bilo kakvih vidljivih rezultata rada, vlast pokušava da zamaštraka oči građanima sa nekoliko kamiona predizbornog asfalta, misleći da će sa njima zaboraviti sva velika neispunjena obećanja proteklih godina. Prije 120 godina Austro-Ugarska je napravila vodovodnu mrežu i veoma zahtjevnu željezničku prugu, a „ćiro“ je Trebinje povezao sa cijelim svijetom, od Jadranskog mora do Beča! Austrija je u 19-om vijeku gradila tunele, mostove i kapitalne objekte, a nažalost u 21-om vijeku naša odmetnuta, korumpirana i nesposobna vlast nije u stanju da sanira dvije dionice puta i omogući Hercegovcima da normalno putuju običnim magistralnim putevima.

 

Nebojša Vukanović