palpal

(Ne)potkovani mora da ode skupa sa Buhom i cijelim VSTS-om

Nova afera potkivanje samo je do srži ogolila način funkcionisanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, najkorumpiranije instirucije koja snosi najveću odgovornost za bezakonje, haos, anarhiju i smrt pravne države na ovim prostorima. Snimak koji pokazuje kako Milan Tegeltija namješta svojoj koleginici iz VSTS-a mjesto sudije za sestru u „nekoj lijevoj“ opštini, pa će je posle godine dana premjestiti i vratiti u Banjaluku, gdje radi kao stručni saradnik, govori koliko je ova institucija privatizovana, korumpirana i zarobljena.

Nemušti pokušaji „vađenja“ Tegeltije, tvrdnje kako je on tobože sve radio po zakonu i moralnim normama, govori o kakvoj se beskrupuloznoj osobi radi, ali i potvrđuje da je prvi snimak bio autentičan i da je nakon prvog „potkivanja“ Tegeltija morao biti suspendovan i procesuiran. Ako sada Tegeltija ne bude uklonjen, nakon ove velike afere, ne bude procesuiran onda to znači konačnu smrt i skidanje sa aparata pravne države i pravosudnog sistema, koji kontroliše organizovani kriminal umjesto da je obratno.

 

Ne treba smijeniti samo Tegeltiju već i Buhu, koja je sada pokazala zašto je glasala po instrukcija za Tegeltije i moćnika iz sjenke tokom donošenja nekih važnih odluka, te sve ostale članove VSTS-a koji su izgubili svaki legitimitet i povjerenje građana. Pravosuđu treba radikalna šok terapija,  operacija i krupni rezovi kako bi se počistili vlastiti redovi, počela istinska borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, vratilo povjerenje građana i ponovo uspostavila vladavina prava.

 

Nebojša Vukanović