Nema Mata, a nema ni plata

Đakovic.png

Nema Mata, a nema ni plata

Radnici širom Srpske navikli su da im kasne i smanjuju se plate, da se ne plaćaju doprinosi, ali da nema Mata Đakovića i Teleringa iznenadilo je mnoge. Na razočarenje miliona gledalaca i obožavalaca širom svijeta, tzv „Javni servis Srpske“ sinoć nije emitovao popularnu emisiju Telering urednika i voditelja Mata Đakovića. Tokom dana u informativnim emisijama RTRS-a u više navrata ponavljala se najava emisije i razgovor Mata sa Evgenijem Zotovim, ali ipak snimljena emisija nije emitovana. Umjesto Mata iz arhive je izvađena stara emisija iz naučnog programa kako bi se popunila praznina u programskoj šemi. Ostala je rupa i na sajtu tzv „RTRS-a“ jer je sa naslovne stranice skinuta najava Teleringa sa fotografijom Mata i Zotova.

Đaković ima inovativan običaj da prvo snimi emisiju, pošalje je cenzorima u Kabinet Oca nacije da se pregleda, uredi i izbace suvišni dijelovi i izjave, a potom se sređena, ošišana i lijepo upakovana emisija emituje na tzv „RTRS-u“ u večernjem terminu nakon centralnog Dnevnika. Tako je Đaković i juče snimio razgovor sa Jevgenijem Zotovom, po pripremljenom scenariju govorio o milionskim investicijama, razrađivao poslovne planove u Rudniku Ljubija, ali nakon glasanja u Narodnoj skupštini Srpske cenzori iz Kabineta su odlučili da se kultni Telering ne emituje. Nije bilo mogući isjeći i popraviti emisiju, pa su cenzori javili stečajnom upravniku RTRS-a Drašku Milinoviću da umjesto Mata ubaci naučni program o zdravoj ishrani, ili neku epizodu serijala „Hrana i vino“.

I kad pomislimo da RTRS ne može pasti niže, društveno-politički urednici i udarne pesnice režima nas iznova iznenade sa nekim novim potonućem. Nada Veletić je dugo vremena bila neprikosnovena, ali u poslednje vrijeme dobija sve jaču konkurenciju, i čini mi se da je ugrožena njena pozicija prve udarne režimske batine. Poniženi Mato sada se sigurno kaje zbog transfera i pakta sa đavolom, sa sjetom i nostalgijom prisjeća se sretnih vremena i necenzurisanih emisija na OBN-u.

Kada bi samo jedan dan uz Telering otkazali i Dnevnike, ubjeđen sam da bi se nivo zračenja u vazduhu značajno smanjio, a raspoloženje većine građana značajno popravilo. I dok se sva privreda nalazi pred bankrotom i stečajem, Fabrika mržnje, laži i zla nažalost jedina u Srpskoj radi punom parom u 3 smjene, a kontaminacije javnog prostora dostigla je nivo Černobila sa kraja 80-ih.

Kada se okupirani „Javni servis“ oslobodi okova unutrašnje okupacije, trebalo bi predložiti da se Sabor Srpske pravoslavne crkve održi u novoj integralovoj zgradi RTRS-a, i da vladike 7 dana tamjanom kade i osveštaju prostor iz koga je godinama curio opasni radioaktivni materijal, đubre i smeće koje je kontaminiralo javni prostor i ugrožavalo mentalno zdravlje građana Republike Srpske.

Nebojša Vukanović