Nedostojni u Jasenovcu

Dodik Donja Gradina.jpg

Nedostojni u Jasenovcu

Svaka riječ u Jasenovcu i Donjoj Gradini je suvišna, a tišina stotine hiljada nevino postradalih duša koje traže mir i spokoj odzvanja snažnije i govori više od hiljade izgovorenih riječi. Osobe sa osnovnim odgojem i kućnim vaspitanjem znaju da je na mjestima velikog stradanja primjereno ćutati i u tišini pomenom se prisjetiti patnji i muka nedužno postradalih koje su monstrumi zvjerski mučili samo zbog pripadnosti drugoj vjeri, naciji ili zbog drugačije boje kože.

Nažalost Nedostojni je po ko zna koji put svojim neprimjerenim ponašanjem povrijedio i ponizio ne samo građane koje predstavlja, već nastradale i njihove potomke. Umjesto da se sa par prigodnih riječi, izgovorenih tihim i mirnim tonom, strane diplomate koje su prisustvovale komemoraciji još jednom podsjeti na veliko stradanje Srba i našu mučeničku prošlost, jer mi znamo šta se dogodilo u Jasenovcu i drugim velikim stratištima na ovim prostorima, Nedostojni je neprimjerenom galamom, političkim govorom, pamfletima i besmislicama uvrijedio sve i zasjenio komemorativni skup.

Ispadi Nedostojnog bacili su u drugi plan žrtve, a mediji su kao glavnu vijest izdvojili neprimjereno odbijanje rukovanja sa američkom ambasadorkom i druge incidente. Osobe sa osnovnim odgojem i kućnim vasitanjem znaju da je neprimjereno i nekulturno neko pozvati da dođe na događaj koji organizuješ, a potom ga pokušati javno poniziti nepristojnim gestovima. Pored Kormakove ponižen je i Mladen Ivanić, jer je potpuno nepotrebno ali svjesno i namjerno marginalizovan.

Mogu da razumijem da je Nedostojni u velikim problemima i da povlači sulude i neracionalne poteze jer je pod pritiskom i u strahu od erupcije haosa koji je sam izazvao svih poslednjih godina, ali ipak je trebao smoći snage da se bar u Jasenovcu strpi i na trenutak prestane da neprimjerenim ispadima sramoti narod i građane koje nažalost predstavlja.

Pred zoru je najhladnije, pa se nadati da će vrlo brzo svanuti i doći kraj agonije koja traje predugih 11 godina, a da će Nedostojni biti opomena da nikada više ne smijemo pokazati slabost, pokleknuti pred nasiljem, bahatošću i primitivizmom, i svoju sudbinu predati u ruke nedostojnih šizogenih struktura.

Nebojša Vukanović