palpal

Nedostojni i prodaja indulgencija

580138_patrijarh-irinej-dodik_ls.jpg

Nedostojni i prodaja indulgencija

Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svako pokaže svoj trag. Irinej Gavrilović, koji se nažalost nalazi na tronu patrijarha srpskog i pećkog, svaki dan pokazuje da hodi stranputicom, ali i da našu Apostolsku Crkvu vodi u pogrešnom pravcu, Ucijenjeni, korumpirani i kompromitovani velikodostojnici naše Crkve, poput nedostojnog Grigorija, Pahomija ili Irineja, svojim neprimjerenim ponašanjem i istupima prave veliku štetu ugledu Crkve u narodu i društvu. Umjesto da se bavi brojnim problemima u Crkvi i sredi svoje dvorište, pomogne napaćenim i ugroženim Srbima na Kosovu ili Hrvatskoj, uradi nešto za brojnu obespravljenu sirotinju, nedostojni Irinej Gavrilović bavi se politikom i uporno u kriznim momentima podržava one koji su uzrok devijacija u društvu.

Nikada niko u Srpskoj pravoslavnoj crkvi prije Irineja nije prodavao indulgencije, i za prljav novac blagosiljao i otkupljivao grijehove bezbožnicima koji su uništili sopstveni narod. Nikada niko do sada nije iznutra oslabio Crkvu i srozao njen ugled, kao što to duže vremena rade ubačeni elementi koji ispod mantije kriju činove Službe koja ih je postavila.

O ponašanju nedostojnog Irineja, koji se nažalost nalazi na tronu pećkih patrijarha, suvišno je trošiti riječi i mastilo. Crvene linije i granice pristojnosti su pređene davno, i njegove ludosti većinu više ne iznenađuju. Samo se ponekad upitam postidi li se Irinej svojih velikih i slavnih prethodnika, kad već nema obraza i ne može sebe da pogleda u ogledalo? Upita li nekad šta bi mu rekao blaženopočivši naš patrijarh Pavle, Varnava ili Gavrilo Dožić da vide šta radi, kako razara i sramoti našu svetu Crkvu koji je utemeljio Sveti Sava još 1219?

Patrijarh Varnava položio je 1937. godine svoj život pod čudnim okolnostima boreći se grčevito protiv Konkordata i sporazuma sa Vatikanom, a nedostojni Irinej i mnoge vladike sada trče u Rim kako bi poljubili papi ruku i prsten! Patrijarh Gavrilo Dožić sa ocem Nikolajem Velimirovićem robijao je u Beogradu i Dahau, ali je spasio svoj i obraz Crkve odbijajući da izda svoj narod i sarađuje sa okupatorima!

Sve do pojave komunizna, naša Crkva nije bila razarana iznutra ubacivanjem nedostojnih elemenata koji imaju zadatak da kontrolišu, oslabe i uruše ugled Srpske pravoslavne crkve. Nakon otvaranja tajnih dosijea u Bugarskoj javnost je saznala da su 11 od 15 bugarskih vladika bili saradnici koji su radili za Tajnu bugarsku službu. Bojim se da je situacija u našoj napaćenoj Crkvi još teža, i zato ne treba da nas čude izjave nedostojnih koje je Služba ubacila u Crkvu kako bi smutila razum napaćenom narodu i vjernicima, i po potrebi promovisali favorite Službe. Srećom u našoj Crkvi ima mnogo dostojnih i časnih nasljednika vladike Nikolaja i patrijarha Pavla, koji će pomoći da Crkva ozdravi, okrene se vjeri i vjernicima umjestu novcu i politici.

Lustracija je jedini spas za našu Crkvu, za naš narod, državu i društvo! Sve dok se Crkva i društvo ne oslobodi srebroljubaca i očisti od ubačenih žbirova, ne doživimo unutrašnju katarzu, teško će se napraviti bilo kakav značajniji iskorak i napredak ka uređenom evropskom društvu 21-og vijeka.

Nebojša Vukanović