palpal

Nastavlja se trgovina lažnim opozicionarima

Poput gladne hijene i predatora, Luka samo vreba koga će od lažnih trebinjskih opozicionara vrbovati i kupiti da pređe na njegovu stranu.  Tako se nastavlja trgovina političkim robljem i lažnim opozicionarima, a prema našim saznanjima sledeća Lukina ptica preletačica mogao bi biti odbornik PDP-a Zoran Anđušić. Iako se novi trebinjski hotelijer i ugostitelj Zoran Anđušić svojim kolegama pravda da nije „prelomio“, ipak je prema našim saznanjima njegova supruga ove sedmice počela da radi u Hidroelektranama na Trebišnjici, što je jasan znak zašto je nekada grlati opozicionar Anđušić naprasno utihnuo, i zbog čega bi uskoro mogao promijeniti ploču.   Anđušić je nedavno otvorio restoran i hotel u trebinjskom Starom gradu, pa će vrijeme pokazati da li je osim posla za suprugu, proširen „paket aranžman“ i reprezentacijama čelnika javnog sektora. Vrijeme će pokazati da li su naše informacije pouzdane, i da li će Anđušić uskoro postati „nezavisni“ odbornik, napuštajući PDP i uvlačeći se tiho pod Lukine skute. Kao i u slučaju Zorana Pologoša, koji je PDP napustio u vrijeme održavanja Skupštine naroda u Trebinju, Luka bira mjesto i vrijeme kada će obznaniti kojim je prasetom trgovao na trebinjskom političkom pazaru.

Biti „lažni opozicionar“ je najbolje i najunosnije zanimanje u Trebinju, kako danas tako i u prošlosti. Dovoljno je par mjeseci držati patetične govore, manipulacijama doći do odborničkog, poslaničkog ili direktorskog mandata, a onda sa njime trgovati. Lokalni prebjezi su se oduvijek bili dobro nagrađavani i služli za moralni sunovrat društva i pokazatelj da je sve nažalost postalo dozvoljeno. Dovoljno se sjetiti nekih lažnih opozicionara iz doba Slavka Vučurevića, poput Zorana Pologoša, koji su za par godina napravili dva ili tri „sarto mortala“, i dobro unovčili par napametih naučenih rečenica, koje su izgovorili na nekim skupovima. Poražavajuća je činjenica da narod i glasači, nažalost, na izborima nagrađuju upravo kameleone i ptice preletačice, od kojih je najpoznatiji Nikola Špirić.


Nažalost u Trebinju, sada već tradicionalno, skoro da i nema iskrene i prave opozicije, jer osim par časnih izuzetaka, svi ostali kalulišu i gledaju da se ne zamjere moćnicima na vlasti. Biti istinski i pravi opozicionar je vrlo teško i traž i dosa žrtve i dosta odricanja, i o tome mogu lično da posvjedočim. Ukoliko ste iskren opozicionar, žestok kritičar vlasti i sistema, za kratko vrijeme će se svi ujediniti sa namjerom da vas slome i unište, i u tome neće birati sredstva. Od političara na vlasti, njihovih tajkuna, duhovnih vođa, lažnih opozicionara do običnih skutonoša, svi će zbiti redove da unište onog ko im smeta i govori istinu, jer su istina, strah od pravde i pravne države, ono čega se oni najviše boje.


Luka je samo u poslednjih nekoliko mjeseci dao značajna sredstva, te obezbjedio veći broj radnih mjesta za prebjeglice u javnom sektoru, ali rezultat svih aktivnosti je ravan nuli. Niko od preletača nema nikakav ugled niti uticaj u javnosti, i Laki Lučiano ovim potezom samo povećava nezadovoljstvo kod svojih starih vjernih pristalica, koje je po ko zna koji put izigrao nagrađujući one koji su ga donedavno pljuvali i napadali. Umjesto što trguje ljudima, bilo bi mu pametnije da napokon nešto uradi, i bar jednog investitora dovede u Trebinje.
I na kraju za nauk, sve ptice preletačice trebale bi se sjetiti pokojnog Marka Spaića, Bog da mu dušu prosti, koji je nažalost od tuge preminuo ubrzo nakon što su ga izigrali, ponizili, osramotili i prevarili pripadnici crvene sekte.

Nebojša Vukanović