Наставља се кулучење радника Мљекаре Пађени

Кад мачке нема мишеви коло воде, а кад нема правне државе и институција, које су троме и заробљене партијским послушницима и апаратчицима, логично је да приватници и вајне „газде“ кулуче раднике и крше њихова основна права јер инспекције не раде свој посао. Иако приходује и зарађује милионе, власник Мљекаре Пађени Ненад Вукоје наставља да се иживљава над радницима, кулучећи их и тјерајући да раде прековремено по 10 и 12 сати дневно, без топлог оброка, слободних дана и годишњег одмора у складу са законом, зарађујући тако екстрапрофит на робовском раду запослених. О положају радника Мљекаре Пађени свједочи и писмо које сам добио од запосленог радника, које преносим у цјелости:

Postovani gospodine Vukanovicu
Obracavam se kao posteni radnik covjeku koji se bori za prava
radnika,koji je u par navrata ukazivao na nepravilnosti,na los odnos
poslodavca prema radniku,i to konkretno u firmi u kojoj radim.Pisem
vam ovo revoltiran odlukom poslodavca da ce 9. Januar biti radni
dan,takodje za neke radnike i Bozic,revoltiran time sto moje kolege i
ja nemamo pravo na vise od sedmice odmora,a u ugovoru pise
drugacije,sto radimo u firmi bez viljuskara gdje se dnevno prebaci i
po nekoliko desetina tona robe.S obzirom da se nemamo kome zaliti,a vi
ste jedini koji ste reagovali do sada,pisem vam ovo u nadi da cete
nastaviti svoju i nasu borbu za prava radnika.S postovanjem,radnik mljekare Padjeni
     Ово је последње јавно упозорење газди Ненаду Вукоју и његовим сарадницима да се уозбиљe и престане да кулуче раднике, тјерају их на робовски рад без топлог оброка и плаћа на црно, те напокон омогући кориштење годишњег одмора у складу са законом и запосли довољан број радника у производњи како би се она могла одвијати нормално. Уколико до 31.1.2020. не поправи услове, позваћу јавно на бојкот производа и покренути жестоку кампању и нека газда и одговорни буду свјесни да ће последице бити застрашујуће, што су већ могли да осјете. Да ме и сваки десети читалац послуша, а сигуран сам да би их било пуно више, и престане куповати производе Мљекаре Пађени, штета ће бити огромна, много већа од незаконите зараде и уштеда на неплаћеном раду, одморима, топлом оброку..  Зато још једном апелујем да се газда Вукоје уозбиљи и поштује своје раднике и њихова, и да се не поиграва са њима, јер нико нема право да злоупотребљава тешку ситуацију у друштву и кулучи сиротињу.
   Подсјетићу да је лани након притиска и јавног скретања пажње, па и на сједницама Народне скупштине Републике Српске, било благих побољшања, повећан број слободних дана, али и даље се не поштује закон. Кршење права радника и закона пријавио сам Инспекцији рада али они нису жељели да изврше контролу, због родбинских и партијских веза, па је јавни притисак једини начин да се стање поправи, а моћници натјерају да раде у складу са законом.
  Надам се да ће челни људи Мљекаре Пађени упозорење схватити озбиљно и на вријеме ускладити рад са законским нормативима!
  П.С. Бог не слуша доконе и похлепне, и газда Вукоје ме узалуд куне, призива болести и невоље. Умјесто што газде куну паметније би им било да поведу рачуна о својим радницима, и помисле да ли неко њих проклиње јер зарађују милионе на туђој невољи и робовском раду ..
       Небојша Вукановић