Nastavlja se kulučenje radnika Mljekare Pađeni

Kad mačke nema miševi kolo vode, a kad nema pravne države i institucija, koje su trome i zarobljene partijskim poslušnicima i aparatčicima, logično je da privatnici i vajne „gazde“ kuluče radnike i krše njihova osnovna prava jer inspekcije ne rade svoj posao. Iako prihoduje i zarađuje milione, vlasnik Mljekare Pađeni Nenad Vukoje nastavlja da se iživljava nad radnicima, kulučeći ih i tjerajući da rade prekovremeno po 10 i 12 sati dnevno, bez toplog obroka, slobodnih dana i godišnjeg odmora u skladu sa zakonom, zarađujući tako ekstraprofit na robovskom radu zaposlenih. O položaju radnika Mljekare Pađeni svjedoči i pismo koje sam dobio od zaposlenog radnika, koje prenosim u cjelosti:

Postovani gospodine Vukanovicu
Obracavam se kao posteni radnik covjeku koji se bori za prava
radnika,koji je u par navrata ukazivao na nepravilnosti,na los odnos
poslodavca prema radniku,i to konkretno u firmi u kojoj radim.Pisem
vam ovo revoltiran odlukom poslodavca da ce 9. Januar biti radni
dan,takodje za neke radnike i Bozic,revoltiran time sto moje kolege i
ja nemamo pravo na vise od sedmice odmora,a u ugovoru pise
drugacije,sto radimo u firmi bez viljuskara gdje se dnevno prebaci i
po nekoliko desetina tona robe.S obzirom da se nemamo kome zaliti,a vi
ste jedini koji ste reagovali do sada,pisem vam ovo u nadi da cete
nastaviti svoju i nasu borbu za prava radnika.S postovanjem,radnik mljekare Padjeni
     Ovo je poslednje javno upozorenje gazdi Nenadu Vukoju i njegovim saradnicima da se uozbilje i prestane da kuluče radnike, tjeraju ih na robovski rad bez toplog obroka i plaća na crno, te napokon omogući korištenje godišnjeg odmora u skladu sa zakonom i zaposli dovoljan broj radnika u proizvodnji kako bi se ona mogla odvijati normalno. Ukoliko do 31.1.2020. ne popravi uslove, pozvaću javno na bojkot proizvoda i pokrenuti žestoku kampanju i neka gazda i odgovorni budu svjesni da će posledice biti zastrašujuće, što su već mogli da osjete. Da me i svaki deseti čitalac posluša, a siguran sam da bi ih bilo puno više, i prestane kupovati proizvode Mljekare Pađeni, šteta će biti ogromna, mnogo veća od nezakonite zarade i ušteda na neplaćenom radu, odmorima, toplom obroku..  Zato još jednom apelujem da se gazda Vukoje uozbilji i poštuje svoje radnike i njihova, i da se ne poigrava sa njima, jer niko nema pravo da zloupotrebljava tešku situaciju u društvu i kuluči sirotinju.
   Podsjetiću da je lani nakon pritiska i javnog skretanja pažnje, pa i na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske, bilo blagih poboljšanja, povećan broj slobodnih dana, ali i dalje se ne poštuje zakon. Kršenje prava radnika i zakona prijavio sam Inspekciji rada ali oni nisu željeli da izvrše kontrolu, zbog rodbinskih i partijskih veza, pa je javni pritisak jedini način da se stanje popravi, a moćnici natjeraju da rade u skladu sa zakonom.
  Nadam se da će čelni ljudi Mljekare Pađeni upozorenje shvatiti ozbiljno i na vrijeme uskladiti rad sa zakonskim normativima!
  P.S. Bog ne sluša dokone i pohlepne, i gazda Vukoje me uzalud kune, priziva bolesti i nevolje. Umjesto što gazde kunu pametnije bi im bilo da povedu računa o svojim radnicima, i pomisle da li neko njih proklinje jer zarađuju milione na tuđoj nevolji i robovskom radu ..
       Nebojša Vukanović