Наставља се екоцид у Требињу?

Поратни Титов градоначелник Требиња Машан Вицо желио је посјећи чувене платане у центру града, јер је тврдио да му је било доста 4 године у шуми и да народ треба да ради а не да одмара у хладу, али срећом тада је још увијек било разумних људи који су га спријечили да направи катастрофу. Нажалост трезвених људи нема око садашњег градоначелника, па сада нема ко да заустави Луку, новог Машана Вица и његове широкобријешке кадрове, у екоциду и систематском уништавању парка и градског зеленила.

По наређењу градоначелника и његовог првог „еколога“ и „безбједњака“ Стевана Бекана, у петак је сасјечена жива ограда око Дучићевог парка у центру Требиња!? Вијест за рубрику вјеровали или не, јер је питање ко би нормалан и при здравој памети могао да нареди да се исијече уређена, здрава и густа жива ограда која је деценијама красила улазак у парк? Нико не може да разумије какав је крајњи циљ оваквог сулудог и погубног понашања, и да ли се парк сијече и уништава како би локалне дворске фирме могле зидати бетонске зидове, и прати новац за Луку Петровића? Да ли ће умјесто живе ограде око парка бити озидан неки зид, јер је Требиње свакако претворено у један велики бетон и низове зграда, или ће неодговорни лудаци оставити ругло иза себе како би неопрезни шетачи пали са тротоара у парк?

                                    

Колико је сулудо и ненормално оно шта раде градске власти показује и измјена бетонских плоча дуж стаза за шетање. Радницима новоформиране Установе за екологију и безбједност наређено да ломе и ваде беонске плоче како би се ставиле нове, готово идентичне и од истог материјала? Како су радници ове установе ангажовани ако је градски „Радник“ добио посао и тендер? Зашто се мијењају плоче које су као нове, потпуно здраве и неоштећене? Јасно је да је једини циљ утрошити и извући што више новца из буџета у џепове моћника и партијске црне фондове!

            

Многи Требињци су са невјерицом дочекали сјечу живе ограде и нову радну побједу градских власти, које очито намјеравају да униште градско зеленило и парк, по коме је најјужнији град Српске био препознатљив. Нажалост у окупираном граду већина живи у страху и ћути, иако су свјесни погубних последица.

Након што су одлучили да узалудно баце стотине хиљада марака у наводњавање парка, непотребно је посјечено десетине стогодишњих стабала, међу њима и ријетке врсте дрвећа које је Дучић из далека донио у Требиње. Систем за наводњавање је непотребан јер су постојећи хидранти били сасвим довољни за велика стара дрвећа, која имају јак корјенски систем, а неће имати ефекта ни на садњу цвијећа јер се оно тешка одржава у дебелој хладовини без сунчеве свјетлости. И раније сам писао о овом проблему, али умјесто да је екоцид зауставио, уништавање и сјеча зеленила је настављена.

   

Умјесто да водоводне цијеви поставе дуж стаза, неодговорни и неспособни људи на челу града су одлучили да дијагонално прекопају парк и алеје, које је Дучић направио у француском стилу са петоугаоним површинама, те непотребно исјеку стара дрвећа и крошње. Последице ових радова могле би бити катастрофалне, ако се на прољеће покаже да су багери оштетили корјенски систем преосталог дрвећа кога нису посјекли Лукини црвени ударници, и да би због тога још нека стабла могла увенути.

Још у вријеме власти Доброслава Ћука парк је оштећен сјечом старих чемпреса испред паркинга код Електропривреде, како би дворски привредници направили аутоперионице и објекте, али то је било готово непримјетно у односу на екоцид који је извршио Лука и његови сатрапи. Посебно велика шетта је направљена уклањањем стабала испред новог хотела, бившег Ђачког дома, и проћи ће деценије док се штета не санира.

На крају се само поставља питање зашто упорно ћуте локални дворски портали и еколози, и како нико не жели, или не смије, у окупираном граду да дигне глас и супростави се сулудим радњама групе неодговорних и недостојних партијских апатричика који се налазе на челу града? Треба се запитати каква би била синхронизована реакција и медијско сатанизовање свих портала да је којим случајем претходна градска власт урадила нешто слично, и исјекла парк, да је реконструисана Главна улица претворена у језеро, да се искључе телефони, касне и смањују плате градској администрацији као сад у ХЕТ-у, или да су рекетиралу Родољуба Драшковића због чега је он био приморан да пише писма и пријети обуставом радова како би уцјењивање и рекетирање престали?

Ако се већ не може говорити истина, или не смије писати о суморној стварности коју сви видимо, онда је боље ћутати или бавити културом и спортом, а не манипулацијама и спиновима контаминирати јавни простор, доводити у заблуду читаоце и бити дио окупаторског апарата.

 

Небојша Вукановић