Nasilje, strah i krađa Vukanovih ideja obilježila Lukinih 100 dana

luka-petrovic.jpg

Nasilje, strah i krađa Vukanovih ideja obilježila prvih 100 dana Lukine vladavine

Strah, nasilje, pritisak, reket, manipulacije, kontrola medija i informacija.. To ssu osnovne odlike početka mandata čovjeka koji će grad Trebinje, kao prethodno Elektroprivredu, dovesti na ivicu ambisa. Dovoljno je pogledati sastav Lukine administracije i odmah se mogu sagledati krajnji dometi aktuelne vlasti u ovom mandatu. Čast izuzetcima, ali većina funkcionera ima skromno iskustvo i znanje sticano na privatnim fakultetima, i svako nema potreban kapacitet da vodi grad. Podnošenje ostavke zbog velikog pritiska i odlazak šefa Lukinog kabineta g-dina Vesa Krunića, kao skidanje glave dobrom čovjeku Gojku Grčeu i još nekim ljudima, pokazuje ko je u stvari Laki Luka.

Otpuštanje velikog broja radnika, među njima mladih majki i trudnica bez rješavanja bilo kakvog socijalnog statusa i pronalaska alternativnog rješenja za otpuštene, pokazuje beskrupuloznost i lice gradonačelnika i nove vlasti. Nezakonito uvođenje tzv „solidarnog poreza“ i nametanje reketa svim trebinjskim privrednicima je katastrofalan potez koji će ne samo odbiti nove investitore već dovesti u pitanje rad mnogih lokalnih privrednika. Nadam se da će Ustavni sud RS prihvatiti moju Apelaciju, koju sam nedavno poslao nakon konsultacija sa uglednim pravnicima, i tako poništiti neustavni pokušaj legalizacije reketa i spriječiti otimanje 4 000 000 KM od lokalnih privrednika.

Već sada je jasno da Luka neće uraditi ništa u svom mandatu, i da se neće raditi famozne obilaznice i ostalih suludi projekti. Priča Gordana Mišeljića da će se grad zadužiti da kopa tunel i pravi obilaznicu, a da će se kredit vraćati tako što će se prodavati placevi uz obilaznicu je toliko smiješna i suluda da nije vrijedna komentara, i samo pokazuje koliko su Lukini saradnici neozbiljni. Od Trebinja prema Dubrovniku i Herceg Novom, ali i Nikšiću, Ljubinju i Bileći ima desetine kilometara „golog“ puta uz koji nije izrađen nijedan objekat, tako da nema potrebe graditi besmislene obilaznice koje bi koštale desetine miliona maraka kako bi se prodavali placevi uz put.

Kao i Slavko, koji je od mene preuzeo program i ideje, od dovođenja „TIKE“, uređenja zidina i objekata u starom dijelu grada, uvođenja gradskog prevoza i video nadzora, tako je i Luka svoj mandat počeo kopijom dijelova mog programa koji sam objavio u aprilu prošle godine. Osnivanje „Agrarnog fonda“, prestruktuiranje „Trebinjestana“ u novo preduzeće i pokretanje Holdinga, početak uređenja Starog Grada, zatvoreni bazen.. Luka toliko daleko ide u otimanju i prisvajanju da čak angažuje kvalitetne ljude i kadrove na koje sam i ja računao. Jedan od primjera je i mr. Ninoslav Ilić, sjajni mladi arhitekta sa postdiplomskih studija iz Beča, koji je najbolje rješenje za vođu tima koji treba da izradi projekt uređenja Starog Grada.

Problem je što Luka ideje i program ne prenosi originalno već ih kvari lošim sitnim izmjenama i tako bitno odstupa od mojih prvobitnih zamisli. Npr. Agrarni fond nije trebalo organizovati tako da budžet za plate zaposlenih i podsticaje bude ukupno 200 000 KM već da sva sredstva kroz podsticaje u materijalu odu poljoprivrednicima. Potrebno je pokrenuti veliku reorganizaciju uprave i formiranje Holdinga koji bi uposlio višak zaposlenih umjesto promjene naziva Trebinjestana. Mnogo je bolje i racionalnije montažno zatvoriti postojeći bazen nego baciti 15 000 000 KM u novi, a pitanje je da li će to biti dovoljno za završetak i opremanje bazena.
Iako ima ogromna sredstva i svu vlast koncentrisanu u svojim rukama, kakvu nije imao ni Vlado Šegrt, Luka nema ni ideje, ni stručne ljude, ni zdravu organizaciju da nešto napravi tokom mandata, koji će, kao i prvih 100 tmurnih dana, obilježiti manipulacije, nasilje, strah i želja da sve procese i tokove novca stavi pod svoju kontrolu, a javna sredstva i interese podredi sebi, partiji i Familiji.

Nebojša Vukanović