palpal

  Naša posla

Srbija je sinoć savladala Nigeriju sa 2 : 0, a u medijima su odmah počeli hvalospjevi o dobroj igri, novom selektoru, uspješnoj taktici i izmjenama u sastavu u odnosu na tim koji je prije par dana poražen od Maroka. „Pravo lice Srbije“,“Srbija razbila Nigeriju“, samo su neki od naslova u štampi, a pitanje je da li ima tako mnogo razloga za slavlje, hvalospjeve i optimizam?!                                                                       

U proteklim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo reprezentacija Srbije nije bila među favoritima, ali je ipak pod vođstvom selektora Slavoljuba Muslina ostvarila veliki uspjeh i kao prvoplasirana u grupi direktno se plasirala na Mundijal u Rusiji. Muslin je preuzeo vruć krompir u maju 2016. godine, nakon što je zbog loše igre i rezultata smijenjen Radovan Ćurčić. Srbija je dugi niz godina bilježila neuspjehe i 8 godine ne učestvuje na velikim takmičenjima, a Fudbalskom savezu Srbije nije pomoglo i angažovanje Dika Advokata, poznatog holandskog trenera. Malo je bilo optimista koji su vjerovali da će Muslin postići uspjeh i proći kvalifikacije, ali je on podmladio reprezentaciju, strpljivo gradio tim i igru, i na kraju Srbija je osvojila prvo mjesto u grupi!                                                                              

Ipak umjesto zaslužene nagrade i priznanja,  Muslin je smijenjen sa mjesta selektora. To mogu samo Srbi i niko više! Muslin je u maju 2016. godine potpisao Ugovor po kome će Srbiju da vodi do kraja kvalifikacije, a u slučaju plasmana automatski se produžava do završetka Svjetskog prvenstva koje će se održati u Rusiji. Ipak Kokeza i FSS nisu se držali dogovorenog, a pitanje je da li će nas to kockanje skupo koštati na Mundijalu u Rusiji?                                                                          

Pametni, sposobni i stručni nikada nisu bili cijenjeni u našem društvu, jer su smetale nesposobnjakovićima koji se nažalost nalaze na važnim funkcijama. Negativna selekcija je razorila naš narod, državu i društvu, pa ako se ima u vidu šta se događa na ovim prostorima u poslednjih 30 godina onda iznenadna smjena selektora ne treba da nas čudi. Muslin kao neosporan autoritet i stručnjak nije želio da mu se neznalice i menadžeri miješaju u posao i govore šta treba da radi, i zbog toga je smijenjen.                                                                                        

Umjesto Muslina za selektora postavljen je Mladen Krstajić, koji gotovo da nema nikakvog iskustva u trenerskom poslu, vođenju velikih timova i reprezentacije. Smjena selektora odmah je poremetila odnose i atmosferu u timu, a neposredno pred debi novi selektor oduzeo je kapitensku traku Branislavu Ivanoviću i ostavio ga na klupi na prvoj utakmici. Kapitenska traka je samo počast, kapiten ne odlučuje o timu, taktici i igri, i ovim potezom Krstajić je samo ponizio Baneta i unio dodatni nemir u ekipu. Sinoć je donekle pokušao da se ispravi i vratio je Ivanovića u prvi tim, što je odmah i dalo rezultat i čvrstinu u zadnjoj liniji. Pitanje je da li je Ivanović pao u nemilost jer je jesenas javno podržao Muslina i usprotivio se njegovoj smjeni, što je očito zasmetalo čelnicima FS Srbije.                                                                                 

Reprezentacija Srbije poražena od Maroka u prvoj utakmici koju je sa klupe vodio Mladen Krstajić, a mnogo više od rezultata zabrinjava loša igra srpskih fudbalera. Posle pobjede nad blijedom reprezentacijom Nigerija odmah su počeli hvalospjevi, ali bojim se da se nepotrebno izuvamo prije vode. Odlični centarfor Mitrović je dao 2 gola, i utakmicu su riješili prije svega njegovi individualni kvaliteti. Treba biti objektivan i reći da nije bilo tečne igre, uigranih akcija, kretivnosti, pasova i dominacije na sredini terena, koji bi dali razloga za optimizim. Mnogo je vremena ostalo do početka Mundijala, sve može biti mnogo bolje, i sada je najvažnije da svi naši igrači budu zdravi i spremni.                                                                     

Ipak za mene lično ostaje veliki žal što iskusni Muslin, koji je gotovo sa svim timovima koje je vodio postizao dobre rezultate, neće sa klupe voditi „orlove“ u Rusiji. Vrijedne stručnjake koji dobro rade i postižu odlične rezultate treba nagrađivati a ne kažnjavati i ponižavati.

 

Nebojša Vukanović