palpal

Narodna skupština mora biti otvorena za narod – ako je problem u meni ne moram diskutovati

Nedopustivo je da Narodna skupština Republike Srpske bude zatvorena za narod i javnost jer za to nema nikakvog razloga! Na Posebnoj sjednici u petak razgovaraće se o temama koje su od suštinskog značaja za građane i javnost, interesovanje je veliko, i sramno je da vlast pokazuje takvu slabost da se boji otvorenih skupštinskih diskusija pa kukavički pokušava udaljiti novinare i kamere iz plenuma i skupštinske sale.

Iz prve ruke imam informaciju da se sjednica zatvara za javnost zbog mene i da su predstavnici vlasti izjavili kako strahuju da bih ja mogao diskusiju na sjednici okrenuti u drugom smjeru, koji njima ne odgovara, i da su zbog toga odlučili da je zatvore za javnost. Ako je to razlog, spremam sam da se suzdržim od diskusije ili govorim posljednji, ali neka se sjednica otvori da narod, koji nas je birao, čuje šta misle i kažu njegovi izabrani predstavnici o najnovijoj krizi i temi koja je u žiži javnosti.

O zatvaranju sjednice odlučuju poslanici i šefovi Klubova, pa je novo veliko poniženje Narodne skupštine Republike Srpske što je odluka o zatvaranju za javnost donijeta na sastanku lidera, od kojih većina nisu poslanici. Takođe veoma je čudno da je lider DNS-a Nenad Nešić prvi predložio da sjednica bude tajna, vjerovatno u dogovoru sa vlastima, kao što je i čudno da je pokazao bliskost i u prijatnoj atmosferi ćaskao sa Dodikom tokom konferencije za novinare i obraćanja Branislava Borenovića.

Nadam se da će na Kolegijumu danas šefovi Klubova i stranaka i predsjedavajući Čubrilović donijeti odluku da se sjednica otvori za javnost, jer se ne raspravlja o odbrani, ratu i miru, pa da građani ne čuju neke tajne pripreme, planove i akcije već o ključnim životnim pitanjima i problemima koje interesuju sve.

 

Nebojša Vukanović