palpal

Napušta li DNS većinu?

Hej drugovi jel vam žao rastanak se primakao, pjesma je koju jutros pjevuše poslanici DNS-a. Klub poslanika DNS-a danas je iznenada zatražio jednosatnu pauzu tokom skupštinskog zasedanja kako bi raspravljali da li će napustiti skupštinsku većinu. Odluka DNS-a povezana je sa dešavanjima u Skupštini grada Prijedora. Danas se održava sjednica Skupštine grada Prijedora na kojoj je Klub SNSD-a zatražio razrješenje funkcije sekretara Skupštine Željka Škundrića i Komisije za izbor i imenovanja, a DF je zatražio smjenu načelnice Odjeljenja za finansije Biljane Malbašić.

Jasno je da SNSD kreće u rušenje DNS-a u njihovom centru Prijedoru, i kao odgovor sada stiže prijetnja da će DNS napustiti skupštinsku većinu i Vladu, jer smatraju da je SNSD prešao crvenu liniju gaženja i poniženja.

Sukob na relaciji Dodik – Pavić počeo je oko prodaje Rudnika Ljubija, kada je DNS spriječio Vladu da proda rudnik sumnjivoj kompaniji, a eskalirala je nakon izbora kada je Dodik iskoristio priliku da razbije i podijeli DNS preko Čubrilovića i  svojih ljudi stvarajući svoju filijalu DEMOS. U sukobu bivših saveznika najdeblji kraj je izvukao „mangup“ Milan Radović, kome je Dodik nakon smjene oteo Novu banku.

Uskoro će se znati da li je kocka bačena, i hoće li Pavić i DNS krenuti u otvoreni sukob s bivšim saveznicima, Dodikom i SNSD-om.

 

Nebojša Vukanović