Напокон добре реакције Хрватске

Хрватска полиција муњевито је реаговала, привела је Ивана Ђакића и против њега ће бити покренут поступак јер је на свом профилу „честитао“ Божић православним „србићима“ тако што је објавио фотографију усташе са одсјеченом главом српског војника. Ђакић је син посланика ХДЗ-а у хрватском Сабору Јосипа Ђакића, а његова објава изазвала је лавину осуда и бурних реакција јавности.

Ђакић јуниор под притиском је напустио младеж ХДЗ-а, а његов отац Јосип, саборски посланик и предсједник Жупанијског одбора ХДЗ-а, упутио је јавно извињење и осудио срамно понашање свог сина. Нажалост ултрадесничари су и даље веома јаки и утицајни у Хрватској, многи политичари им се због тога често  додворавају, а мржња према Србима и даље је укоријењена код многих, иако су Срби сведени на ниво статистичке грешке а повратници се  налазе у веома тешком положају. Посебно је критично понашање хрватске предсједница Колинде Грабар Китановић, док хрватски премијер Пленковић показује много више мудрости и дипломатских вјештина.

Добро је да хрватска јавност, али и хрватске институције, напокон реагују на овакве појаве, јер ће се на тај начин сигурно смањити величање усташа и фашизма. Проблем је што су институције Хрватске, опозиција, власт и готово све странке, добро реаговале док са друге стране брине понашање лидера у Србији и Републици Српској који нису нашли за сходно да реагују.

И н крају, све похвале Полицији Хрватске и УСКОК-у, које су саслушали актере и почеле истрагу због сумњи у политичку корупцију, након што су неки посланици ХСС-а, последњи је Ленарр, прешли у Бандићеву странку. Хрватске институције труде се да спријече политичку трговину и корупцију, док институције Републике Српске нису ни прстом макле након афера и појаве „папака“, који се шире као епидемија, већ су својим понашањем подржале прелијетања, трговину мандатима и утицајем.

 

Небојша Вукановић