palpal

Napokon dobre reakcije Hrvatske

Hrvatska policija munjevito je reagovala, privela je Ivana Đakića i protiv njega će biti pokrenut postupak jer je na svom profilu „čestitao“ Božić pravoslavnim „srbićima“ tako što je objavio fotografiju ustaše sa odsječenom glavom srpskog vojnika. Đakić je sin poslanika HDZ-a u hrvatskom Saboru Josipa Đakića, a njegova objava izazvala je lavinu osuda i burnih reakcija javnosti.

Đakić junior pod pritiskom je napustio mladež HDZ-a, a njegov otac Josip, saborski poslanik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, uputio je javno izvinjenje i osudio sramno ponašanje svog sina. Nažalost ultradesničari su i dalje veoma jaki i uticajni u Hrvatskoj, mnogi političari im se zbog toga često  dodvoravaju, a mržnja prema Srbima i dalje je ukorijenjena kod mnogih, iako su Srbi svedeni na nivo statističke greške a povratnici se  nalaze u veoma teškom položaju. Posebno je kritično ponašanje hrvatske predsjednica Kolinde Grabar Kitanović, dok hrvatski premijer Plenković pokazuje mnogo više mudrosti i diplomatskih vještina.

Dobro je da hrvatska javnost, ali i hrvatske institucije, napokon reaguju na ovakve pojave, jer će se na taj način sigurno smanjiti veličanje ustaša i fašizma. Problem je što su institucije Hrvatske, opozicija, vlast i gotovo sve stranke, dobro reagovale dok sa druge strane brine ponašanje lidera u Srbiji i Republici Srpskoj koji nisu našli za shodno da reaguju.

I n kraju, sve pohvale Policiji Hrvatske i USKOK-u, koje su saslušali aktere i počele istragu zbog sumnji u političku korupciju, nakon što su neki poslanici HSS-a, poslednji je Lenarr, prešli u Bandićevu stranku. Hrvatske institucije trude se da spriječe političku trgovinu i korupciju, dok institucije Republike Srpske nisu ni prstom makle nakon afera i pojave „papaka“, koji se šire kao epidemija, već su svojim ponašanjem podržale prelijetanja, trgovinu mandatima i uticajem.

 

Nebojša Vukanović