palpal

Nakon sukoba slijedi raskol socijalista

Višemjesečna previranja i sukobi frakcija unutar Socijalističke partije Republike Srpske polako dostižu kulminaciju i vrhunac, a prljav veš izlazi na površinu. Nedavno glasanje poslanika SPRS-a u Narodnoj skupštini, koji su podržali prijedlog opozicionog Zakona o registru diploma, iako je upravo lažna diploma dr Đokića bila povod za predlaganje Zakona, jasna je poruka koju su poslanici uputili lideru dok je boravio u Kini.

Disidentskom nastupu i šamaru koji su poslanici Kluba socijalista u Narodnoj skupštini RS opalili svom predsjedniku Đokiću, prethodila je burna rasprava i sukob šefa Poslaničkog kluba Maksima Skoka i Petra dr Đokića u Hercegovini, tokom sastanka Regionalnog odbora Socijalističke partije. Sukob je naravno izbio oko raspodjele plijena, funkcija i pozicija, a Skoko je nakon burne rasprave na ivici sukoba ljutito napustio sastanak jer se protivi odluci da se kontraverzni Slobodan Čomić zvani Čoma Diploma, koga je i SIPA hapsila zbog izdavanja lažnih diploma, imenuje za izvršnog direktora HET-a. Takođe kamen spoticanja je i kadriranje Slađane Kostović iz Foče, koju „gura“ Londonski đak mimo volje Skoka i većine socijalista.

Đokić je Partiju pretvorio u privatni feud i prćiju, koristi je da korupcionaškim aferama od države otme milione, te uhljebi svoju djecu, rodbinu, kumove, prijatelje, bliske dame.. Kapi žuči su izgleda prelile čašu nezadovoljstva pa se uskoro može očekivati konačan obračun i rasplet, da li će Đokić ostati predsjednik SPRS ili će grupa mladih stranačkih funkcionera, uz pomoć vlasti, smijeniti Đokića sa svih funkcija i poslati u zasluženu penziju. Možda se u  tom procesu i obračunu otvori Pandorina kutija, Đokić bude procesuiran za neka od velikih zlodjela, a njegovim žrtvovanjem i  tamničenjem vlast pokaže navodnu spremnost da se obračuna sa korupcijom u vlastitim redovima. Ipak imajući u vidu koliko je Đokić dugo dio struktura, da mnogo toga zna, da je imao puno saučesnika iz vrha vlasti, u škripcu bi mogao da progovri, pa je onda teško očekivati ovakav rasplet jer vrana vrani oči ne vadi.

 

Nebojša Vukanović