Nakon protesta fočanskim ekolozima otuđeni materijal

Posle protesta grupe ekologa i aktivista iz Foče, koji se protive bespravnoj izgradnji malih hidroelektrana na Bjelavi i drugim fočanskim rijekama, koji je juče održan na mjestu gdje je planirana izgradnja MHE Bjelava, u blizini restorana „Bukovica“ na putu Gacko – Foča, u toku noći za sada nepoznate osobe otuđile su materijal i banere koji su bili ostavljeni nakon protesta.

Slučaj je prijavljen policiji, a ekolozi su nakon razgovora sa mještanima svoj materijal pronašli u kamionu bez tablica i registarskih oznaka.

Malu hidroelektranu na rijeci Bjelavi na početku pandemije, u martu mjesecu, bez potrebne dozvole i dokumentacije počela je da gradi kompanija PAVGORD iz Foče, vlasništvo Gordana Pavlovića. Uprkos brojnim prijavama mještana lokalna i republička vlast, zarobljene i korumpirane institucije i inspekcije nisu uradila ništa da spriječe nelegalnu rijeku, zaštite rijeke i prirodu.

Grupa građana i aktivista iz Foče osnovala je udruženje za zaštitu rijeka i prirode, te prikupili veliki broj potpisa građana koji se protive gradnji malih hidroelektrana na rijekama u Foči i Republici Srpskoj, kako bi natjerali institucije da rade svoj posao i spriječe uništavanje životne sredine.

 

Nebojša Vukanović