Nakon Kozomare leti i Kovačević?

Milorad Dodik odlučio je da promiješa karte i napravi veliku predizbornu čistku u elektro-energetskom sistemu i javnim preduzećima iz kojih se mogu izvući značajna finansijska sredstva za „Crne fondove SNSD-a“ i izbornu kampanju. Smijenjeni direktor Rudnika i termoelektrane Gacko Boško Kozomara nije ispunio šefova očekivanja pa mu je glava završila na panju, a sličnu sudbinu uskoro bi mogao da doživi i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević!                                                                Kovačeviću se fotelja klima mjesecima, ali je do sada nekako uspio da izbjegne i amortizuje niske udarce Luke Petrovića, koji je plasirao u javnost vijest o lošim rezultatima Elektroprivrede, brojnim vilama i hacijendama direktora Kovačevića sa ciljem da ga diskredituje. Već danima se vodi velika bitka i pravi rat klanova unutar SNSD-a oko kontrole najvažnijeg preduzeća u Republici Srpskoj, a Kovačević i dalje kopa rukama i nogama, i grčevito pokušava da prživi novi udar, i do oktobra ostane u direktorskoj fotelji.                                             

Uprkos brojnim aferama i mutnim poslovima, Kovačević je kao mačka imao 9 života i uspio je da preživi u korumpiranom sistemu i zarobljenoj državi, pa se i dalje nada da će sačuvati poziciju. Zbog toga je sklopio niz spornih i štetnih Ugovora za Elektroprivredu RS, između ostalog i sa firmom „Prointer“ kako bi dobio naklonost Šefa, obećao „jake tendere“ i izvlačenje značajnih sredstava tokom ljeta kao pripremu SNSD-a za izbore, ali je pitanje da li je to dovoljno!? Kovačević je kadar Nebojše Radmanovića, koji mu godinama čuva leđa i spašava ga od istraga za krupni kriminal, ali po svemu sudeći Dodik ga je precrtao i ima drugačije planove.  Kovačević bi prije „dana D“ trebao odraditi krupan posao za režim, a stavljanje potpisa na papir moglo bi o koncu da mu sačuva fotelju, što je malo vjerovatno.                                       

U narednom periodu, najvjerovatnije poslije Vaskrsa, u Trebinju će se održati sjednica Nadzornog odbora Elektroprivrede RS, na kojoj će bitirazmatrana smjena ne samo Željka Kovačevića, već cjelokupne Uprava preduzeća. Tome će se najviše obradovati gen-sek Laki Lučiano Petrović, koji mjesecima pokušava da postavi svog čovjeka na čelu Elektroprivrede RS, kako bi kontrolisao javne nabavke i tokove novca, te tako u oktobru izbornim inženjeringom progurao šuru Iliju Tamindžiju za poslanika u Predstavničkom domu PS BiH, te svoje kadrove ubacio Narodnu skupštinu Republike Srpske.                                                 

Umjesto strateških preduzeća koja su trebala biti nosioci razvoja, HET i Elektroprivreda srpske su pretvoreni u gubiutaše, prćiju i bankomat lokalnih moćnika. Od dolaska Milorada Dodika na vlast nijedan direktor Elektroprivrede RS nije bio iz Trebinja i Hercegovine, jer po njemu nema sposobnih i obrazovanih Hercegovaca koji znaju rukovoditi sistemom, i ne treba sumnjati da će i nakon Kovačevićeve smjene provjeren kadar u Trebinje doći iz prijestonice Laktaša ili njene okoline.

 

Nebojša Vukanović