Naknade za odlikovanja poginulim borcima VRS kasne godinama

Koliko lažne patriote na vlasti vode računa o boračkoj populaciji, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske, govori poražavajuća činjenica da naknade za posthumno odlikovane borce nisu isplaćene od 2015. godine. Vlast kupuje nove helikoptere i skupocjene automobile, grade raskošna zdanja i troše milione maraka na putovanje i luksuz, ali nema novaca da isplati skromne godišnje naknade za orden porodicama poginulih.

Devedesotogodišnji starac Malešević Milorad iz okoline Banjaluke, kome je sin Ilija poginuo 1992. godine u uniformi Vojske Republike Srpske, kaže da je Vlada Republike Srpske poslednju godišnju naknadu u iznosu od 274,40 KM isplatila za 2015. godinu, a naknada je isplaćena 18.3.2017. godine.

Starac živi skromno, i naknada za poginulog sina mu puno znači, jer bi sa njom obezbjedio drva za ogrev tokom zime. Starac Milorad u više navrata je kontaktirao Vladu ali nije dobio odgovor zašto naknade kasne skoro 3 godine, i kada će biti isplaćene. I dok Dodik i njegovi satrapi izvode predstave sa zastavama, zamajavaju javnost i glume neke srbende i lažne patriote, maćehinski odnos prema onima koji su sve dali za Republiku Srpsku govori o njihovoj ljudskosti, moralu i patriotizmu.

Umjesto da porodice poginulih imaju prioritet i da im se na svakom mjestu oda maksimalno poštovanje, oni su nažalost poslednja rupa na svirali za dezertere i ratne profitere koji su nažalost na vlasti. Nadati se da će zaostale naknade za odlikovanja poginulim borcima VRS biti uskoro isplaćene, i da će vlasti prestati da brukaju narod i državu. Sebe ne mogu jer su odavno ljudi bez stida i obraza, jer da ga imalo imaju ne bi ovo radili svom narodu.

 

Nebojša Vukanović