Nagrada za pljačku i reket

Izvjesna Agencija „Media invent“ iz Novog Sada dodijelila je protekle sedmice pregršt nagrada „Kapetan Miša Atanasijević“, a sve su detaljno ispratila kamere RTRS-a. Nagrađeni su uglavnom direktori nejneuspješnijih javnih preduzeća i najvećih gubitaša, koji su izvukli dovoljno novca za kupovinu besmislene nagrade. To između ostalog potvrđuje i nagrada Jasminki Krivokući, direktorici Pošta Srpske koje su na ivici stečaja, i čije  su obaveze i dugovanja premašile ukupnu vrijednost preduzeća. Da kuriozitet bude veći, nagrađena je i njena rođena sestra, ministarka Srebrenka Golić, pa se može predpostaviti da su sestre imale posebnu ponudu i nagradu kupile na akciji – kupiš 1 dobiješ 2.                                                              

Trebinjski dvorski portali pronijeli su radosnu vijest da je među  nagrađenima i gradonačelnik Trebinja Laki Lučiano Petrović. On je dobio povelju „Kapetan Miša Anastasijević“ za navodno unapređenje privrednog i društvenog ambijenta u Republici Srpskoj!? Od njegovog dolaska na vlast u Trebinju nije otvorena nijedna prodavnica ili mali kiosk, a mnogi privrednici su nažalost morali da zatvore preduzeće jer nisu mogli da izdrže veliki pritisak, silne namete i ucjene. Luka je prvi pokušao da legalizuje reket uvodeći tzv „Porez za solidarnost“, pa se pretpostavlja da je nagrada uručena baš zbog inovativnog pokušaja legalizacije reketa privrednicima po stopi od 0,5% prometa.

U obrazloženju nagrade se navodi da su Luka i grad Trebinje krajem prošle godine, samo desetak dana po Lukinom preuzimanju mandata, nagrađeni istom poveljom za doprinos razvoju kulture, te nagradom „Zlatni most“ na Šestom dunavskom forumu, koji je takođe organizovao „Media invent“. Očito da je i Luka u paketu kupio više nagrada, samo se ne zna da li je račun platio HET ili grad Trebinje.

Dodjela besmislenih nagrada, plaketa i povelja pretvorila se u jedan veliki putujući cirkus kojima lažne nevladine organizacije i agencije prodaju svoje usluge, besmislene i bezvrijedne nagrade, svakom ko je spreman to da plati.                                                                                                                                   Organizator dodjele povelja „Kapetan Miša Anastasijević“ je Agencija „Media invent“ iz Novog Sada, koja nakon 17 godina rada ima čak 91 pratioca na „fejsbuku“, što najbolje govori o njenom ugledu i uticaju. Žiri koji dodjeljuje nagrade čini grupa profesora hercegovačkog i crnogorskog porijekla. Na njihovom sajtu stoji da je novinar i urednik  Milivoje Beštić, bivši novinar Radio Trebinja koji je pod čudnim okolnostima, o kojima sada ne želim da pišem, prije nekoliko pobjegao iz Trebinja u Novi Sad.                                                                               

Ova informacija pokazuje način na koji je Luka, preko lokalnih posrednika i Milivoja Beštića, napravio konekciju i kupio nekiliko nagrada novcima izvučenim iz javnih preduzeća i ustanova, a sa ciljem da obmanjuje javnost lažnim pričama i podmetanjima kako tobože Srbija i njeni ugledni profesori cijene njegov rad i rezultate.

Mafija je obezvrjedila i uništila sve, a u svemu mi je jedino žao pokojnog Miše Anastasijevića koji je bio veoma obrazovan, bogat i ugledan trgovac, mecena mnogih srpskih umjetnika i intelektualaca. Miša je izgradio i poklonio Srbiji sadašnju zgradu Rektorata u Beogradu i mnoge druge reprezentativne objekte, i svakako da ničim nije zaslužio da ga blate, ismijavaju i ponižavaju mafijaši, hulje i prevaranti, zloupotrebljavajući njegovo ime za pljačku, podvale i manipulacije.

 

Nebojša Vukanović