Нагле падавине и генијалац Лука

Свакакве бесмислице могу се нажалост чути од наших вођа и умних глава, а међу њима предњачи ген-сек и градоначелник Лука, који понекад зна и сам себе да превазиђе по количини глупости коју изговори у јединици времена. Умјесто да каже ко је кривац што је више od 350 000 марака узалудно  бачено у неупсјешну реконструкцију требињске Главне улице, коју и најмања кише претвори у језеро, генијалац тврди да су проблем нове „нагле падавине“. „Кривац за поплаве су нагле падавине које до сада нису биле пракса на овим просторима, пуно кровова, асфалтираних и бетонираних улица у центру града. Оборинска канализација не може да повуче воду, а проблем престаје када кише престану“ мудро је закључио генијалац Лука.

Није српски ћутати, а Луки и многима би било најпаметније да ништа не говоре, јер јавност и грађани не би спознали коме су дали повјерење. Ако је у малом Требињу проблем велика површина асвалтираних улица и кровова, шта би онда требали да кажу градоначелници Бомбаја, Токија, Џакарте и других свјетских метропоа? У последња 24 сата на југу Херцеговине пало је свега око 35 до 50 литара кише по метру квадратном, што је уобичајено за јесен и ово доба године. У Требињу је клима измијењено медитеранска, коју карактерише дуго, топло и сушно љето, те кишна и блага зима са обилним падавинама које се излуче у кратком периоду. Узрок томе је близина мора, брза кондензација водене паре када се влажан ваздух охлади и подигне уз планинске падине које се окомито издижу изнад Јадранског мора.

Падавине ове јесени нису ништа веће нити „наглије“ него претходних година и деценија, а то потврђује и вишемјесечна кукњава челника ХЕТ-а и Електропривреде РС због дуготрајне суше и празног Билећког језера. Проблем потопљене Главне улице је у лоше изведеним и нестручним радовима, јер је ријека Требишњица од Главне улице удаљена 20-ак метара, и само највећи лаици и будале нису били у стању поставити цијеви довољног промјера и окренути пад према мосту и Требињици. Проблем одвођења оборинских вода ријешен је у Чарапунџију и монсунскик крајевима, који имају и 11 000 литара кише по метру квадратном, а не да се „нагле падавине“ не могу ријешити у Европи у 21-ом вијеку!? Ствари и послове које су успјешно изводили Римљани прије више од 2000 година на овим просторима постале су исувише компликоване за Луку и његове широкобријешке кадрове, па није чудно што и најпростији радови не могу успјешно да се заврше. Чињеница да је са Луком радове на Главној улици обилазио истакнути стручњак и интелектуалац Ненад Нешић, директор Путева Српске, довољно говоре о стварном узроку тривијалног проблема.

Већ раније сам у више наврата писао о лажним радним акцијама и Лукиним црвеним „ударницима“, брзоплетости, неквалитетним радовима и поплавама на главној Улици краља Петра првог ослободиоца у Требињу, и нема разлога да се понављам.

Умјесто што млати глупости и показује елементрно незнање, Луки би било паметније да уочи ријетког изласка пред новинаре потражи савјет од учених људи, а један од њих свакако je i предсједник градске Скупштине Драгослав Бањак. Нажалост Лука се углавном окружио необразованим и неспособним, док паметне и школоване, попут Бањка и још неких, непотребно јавно понижава, дискредитује и омаловажава мислећи да ће понижавањем других повећати свој углед. Година дана Лукиног мандата и окупације града тек је прошла, а већина Требињаца, па чак и  најокорјелије присталице СНСД-а и Лукини сараднци, спознали су какво је зло, незналица, лопов, лицемјер и преварант нажалост дошао на челу града Требиња. Као и након Лукине побједе, још више сада сам увјерен да Лука неће издржати 4 године мандата, и да ће га грађани раније смијенити и казнити због злоупотреба, бахатости, застрашивања и лошег управљања најјужнијим градом Српске.

 

Небојша Вукановић