palpal

Nagle padavine i genijalac Luka

Svakakve besmislice mogu se nažalost čuti od naših vođa i umnih glava, a među njima prednjači gen-sek i gradonačelnik Luka, koji ponekad zna i sam sebe da prevaziđe po količini gluposti koju izgovori u jedinici vremena. Umjesto da kaže ko je krivac što je više od 350 000 maraka uzaludno  bačeno u neupsješnu rekonstrukciju trebinjske Glavne ulice, koju i najmanja kiše pretvori u jezero, genijalac tvrdi da su problem nove „nagle padavine“. „Krivac za poplave su nagle padavine koje do sada nisu bile praksa na ovim prostorima, puno krovova, asfaltiranih i betoniranih ulica u centru grada. Oborinska kanalizacija ne može da povuče vodu, a problem prestaje kada kiše prestanu“ mudro je zaključio genijalac Luka.

Nije srpski ćutati, a Luki i mnogima bi bilo najpametnije da ništa ne govore, jer javnost i građani ne bi spoznali kome su dali povjerenje. Ako je u malom Trebinju problem velika površina asvaltiranih ulica i krovova, šta bi onda trebali da kažu gradonačelnici Bombaja, Tokija, Džakarte i drugih svjetskih metropoa? U poslednja 24 sata na jugu Hercegovine palo je svega oko 35 do 50 litara kiše po metru kvadratnom, što je uobičajeno za jesen i ovo doba godine. U Trebinju je klima izmijenjeno mediteranska, koju karakteriše dugo, toplo i sušno ljeto, te kišna i blaga zima sa obilnim padavinama koje se izluče u kratkom periodu. Uzrok tome je blizina mora, brza kondenzacija vodene pare kada se vlažan vazduh ohladi i podigne uz planinske padine koje se okomito izdižu iznad Jadranskog mora.

Padavine ove jeseni nisu ništa veće niti „naglije“ nego prethodnih godina i decenija, a to potvrđuje i višemjesečna kuknjava čelnika HET-a i Elektroprivrede RS zbog dugotrajne suše i praznog Bilećkog jezera. Problem potopljene Glavne ulice je u loše izvedenim i nestručnim radovima, jer je rijeka Trebišnjica od Glavne ulice udaljena 20-ak metara, i samo najveći laici i budale nisu bili u stanju postaviti cijevi dovoljnog promjera i okrenuti pad prema mostu i Trebinjici. Problem odvođenja oborinskih voda riješen je u Čarapundžiju i monsunskik krajevima, koji imaju i 11 000 litara kiše po metru kvadratnom, a ne da se „nagle padavine“ ne mogu riješiti u Evropi u 21-om vijeku!? Stvari i poslove koje su uspješno izvodili Rimljani prije više od 2000 godina na ovim prostorima postale su isuviše komplikovane za Luku i njegove širokobriješke kadrove, pa nije čudno što i najprostiji radovi ne mogu uspješno da se završe. Činjenica da je sa Lukom radove na Glavnoj ulici obilazio istaknuti stručnjak i intelektualac Nenad Nešić, direktor Puteva Srpske, dovoljno govore o stvarnom uzroku trivijalnog problema.

Već ranije sam u više navrata pisao o lažnim radnim akcijama i Lukinim crvenim „udarnicima“, brzopletosti, nekvalitetnim radovima i poplavama na glavnoj Ulici kralja Petra prvog oslobodioca u Trebinju, i nema razloga da se ponavljam.

Umjesto što mlati gluposti i pokazuje elementrno neznanje, Luki bi bilo pametnije da uoči rijetkog izlaska pred novinare potraži savjet od učenih ljudi, a jedan od njih svakako je i predsjednik gradske Skupštine Dragoslav Banjak. Nažalost Luka se uglavnom okružio neobrazovanim i nesposobnim, dok pametne i školovane, poput Banjka i još nekih, nepotrebno javno ponižava, diskredituje i omalovažava misleći da će ponižavanjem drugih povećati svoj ugled. Godina dana Lukinog mandata i okupacije grada tek je prošla, a većina Trebinjaca, pa čak i  najokorjelije pristalice SNSD-a i Lukini saradnci, spoznali su kakvo je zlo, neznalica, lopov, licemjer i prevarant nažalost došao na čelu grada Trebinja. Kao i nakon Lukine pobjede, još više sada sam uvjeren da Luka neće izdržati 4 godine mandata, i da će ga građani ranije smijeniti i kazniti zbog zloupotreba, bahatosti, zastrašivanja i lošeg upravljanja najjužnijim gradom Srpske.

 

Nebojša Vukanović