Nafta na istorijskom minimumu, cijene goriva ne padaju a radnici dobijaju otkaze!?

Cijene nafte na svjetskom tržištu i berzama pale su na istorijski minimum u poslednjih 30 godina, pa je jutros barel nafte tipa „ural“ na berzama iznosio oko 16 dolara, dok je cijena barela nafte tipa „brent“ nešto manja od 23 dolara. Iako je cijena nafte na svjetskom tržištu  drastično pala, nažalost nije došlo do pada i korekcije cijene goriva u Republici Srpskoj i BiH, pa je cijena dizela, benzina i plina (tečnog naftnog gasa) na benzinskim pumpama i dalje je jako visoka. Država bi trebalo da interveniše, posebno u vrijeme krize, spriječi pojedine tajkune da ostvaruju ekstra profit, uz to još i otpuštaju radnike. Tako su juče tri radnika benzinske pumpe „Nešković“ u Trebinju proglašena viškom i ostala bez posla, a otkazi u ovoj kompaniji najavljeni su širom Srpske.

U posjedu sam dokumenta, koji neću još da objavim kako ne bi ugrozio neke zaposlene radnike u kompaniji „Nešković“, prema kome se planira otpuštanje oko 30% radnika u ovoj kompaniji na području banjalučke regije, vjerovatno i širom Srpske, te smanjenje plata svim zaposlenim radnicima u firmi!? Kriza sa korona virusom je izgovor za ove mjere, a tim povodom danas je zakazan sastanak izvršnog direktora kompanije „Nešković“ sa predstavnicima sindikata i šefovima benzinskih pumpi u Banjaluci.

Država mora da reaguje i zaštiti radnike, a tajkunima koji su zaradili stotine miliona evra proteklih godina daju do znanja da nisu jači od države i društva, i da moraju na svojim plećima, jer su najjača, podnijeti dobar dio krize.

 

Nebojša Vukanović