palpal

Nadogradnje HET-a

Potpuni kolaps elektro-energetskog sistema, gubitak HET-a i javnih preduzeća koji se mjeri desetinama miliona maraka koji je doveo do masovnog otpuštanja radnika, ne sprečavaju bahatu Upravu da i dalje sklapa štetne Ugovore, prebacuje novac u džepove tajkuna, izvlače i ono malo novaca što je ostalo na računima HET-a. Tako je generalni direktor HET-a Gordan Mišeljić potpisao Ugovor kojim se kontraverznoj dvorskoj firmi Prointer daje preko 400 000 maraka (364 995 maraka bez PDV-a) za „nadogradnju softverske infrastrukture“ koju je prethodno ugradio!? U ime oca i sina.

Od kako se pojavio kontraverzni Prointer, i po riječima tate Mileta angažovao sina Igora za konsultanta, HET i Elektroprivreda Republike Srpske su (pre)bacili milione na javne nabavka ove firme, razne sofrvere, hardvere, štampače, računare i informatičku opremu, kao da računari, a ne voda, proizvode struju. Što je više računara i opreme to su dugovanja i minusi veći, i pitanje je samo ima li kraja ovom sveopštem ludilu!?

 

Kako direktori nemaju bar minimum odgovornosti u vrijeme najveće krize, kad HET posluje sa gubitkom od preko 30 miliona maraka godišnje, kada su turbine u HE Plat ugašene, kako ne prestanu pljačkati preduzeće i sklapati štetne Ugovore, bar dok kriza ne prođe!?

Na kraju ceh će platiti narod, kroz povećanje cijene struje, i radnici koji će dobiti otkaze, sa ili bez otpremnina. Na otkaze radnika, privatizaciju Elektroprivrede RS i sve što se sada događa upozoravao sam godinama, ali nažalost radnici elektro-energetskog sistema mi nisu vjerovali već su za mali interes i obećanja uglavnom podržali vlast, a tek sada, kad kad su na naplatu došle posledice kriminala i haosa, mnogi su postali svjesni koliko je situacija ozbiljna. Ništa nije gotovo ni izgubljeno ako radnici i ljudi prestanu da ćute kao robovi, kažu DOSTA JE, ustanu i traže od odgovornih da polože račune narodu!

 

Nebojša Vukanović