На врхунцу кампање

Ситуација јесте веома озбиљна, пријатељи из Италије ме зову и апелују на грађане Српске, БиХ и региона да се уозбиље и схвате озбиљност ситуације, јер је у Италији драматично, али ипак злоупотреба ванредног стања у политичке промоције и кампање нема смисла и оправдања.

Смогао сам вечерас снаге да одгледам конференцију за новинаре предсједника Србије Александра Вучића, а хвалисање и јефтини популизам прешли су све границе. Вучић је упорно понављао како је Србија тобоже јача, боља и уређенија од Њемачке и Европске Уније, како у Србији нема несташица производа у продавницама као у Европи, како се он мученик бори за свој народ, тражи помоћ, респираторе… Прије седам дана Вучић је са сарадницима поручивао да је корона безопасна, постоји на интернету и да идемо слободно у Италију у шопинг, да би после само неколико дана окренуо плочу за 180 степени и нападима хистерије шири панику међу грађанима.

Власти максимално користе ситуацију за промоцију и хвалисање, али ипак треба имати неку мјеру у свему. Пренемагање, популизам, манипулисање, хвалисање нису примјерени овој кризној ситуацији. Сутра Додик иде код Вучића у Београд, вјероватно ће се манипулације масама и притисак на јавност додатно појачати, али сматрам да треба бити суздржан и пристојан док криза не прође, јер сам се и ја последњих дана одустао од жестоких критика и писања о аферама, поредио број службених аутомобила и респиратора, јер није вријеме за то. Јуче сам похвалио примјерен ангажман министра здравља Српске Алена Шеранића, који се са медицинским радницима труди у тешким околностима јер је наслиједио хаос у здравственог систему, покушавам бити конструктиван, дати неке мјере и приједлоге, те говорити о проблемима наших људи који су остали у иностранству, који ми пишу о својим проблемима. Биће времена за велике критике и политичке обрачуне, али као што не треба потезати велике афере, такође сматрам да у вријеме велике кризе не треба ловити јефтине политичке поене у мутном.

 

     Небојша Вукановић