Na šta sve HET baca milione?

HET fotka.jpg

Na šta sve HET baca milione?

Zbog loše hidrološke situacije i rekordno male količine padavina 2017. će biti jedna od najlošijih godina u istoriji Hidroelektrana na Trebišnjici od pokretanja turbina davne 1968. Umjesto da rukovodstvo uvede mjere drastične štednje i smanji gubitke, novac sa rasipa na gluposti i nepotrebne investicije koje imaju samo jedan cilj, preliti što više novaca iz strateškog javnog preduzeća u džepove partijskih moćnika i dvorskih tajkuna, te obezbjediti novac za opšte izbore naredne godine. Zbog ovakvog mafijaškog načina rukovođenja, nekada moćni HET koji je imao više od 30 miliona maraka štednje oročene na bankama sada je pao na koljena i primoran da uzme kredit od 10 miliona maraka kako bi se radnicima isplatile plate bez doprinosa.

Nedavno smo detaljno pisali o suludim javnim nabavkama i bacanju stotina hiljada maraka na krpljenje korita, čišćenje potoka, nadziđivanju prostorija, sadnju cvijeća, okolnog uređenja, promjenu pločica, stepenica, podova, plafona, klima uređaja… Sistemska pljačka i uništavanje najvažnijeg hercegovačkog preduzeća se nastavlja. HET tako planira samo za navodne konsultantske usluge uskoro da izdvoji nevjerovatnih milion maraka, a u oktobru je već dogovoreno desetak tendera.

Preduzeće „ITEL“ iz Trebinje dobilo je tender vrijedan 45 000 maraka za čišćenje toka potoka Vučija, Bejat je dobio 100 000 maraka za uređenje objekta oskultacija, MDM Nevesinje oko 60 000 KM za stabilizaciju riječnog korita Zalomke.. Institut za građevinarstvo, tajkuna Slobodana Stankovića, dobio je 180 000 maraka za mjerenje protoka vode kroz tunel za Bilećko jezero, Lanaco 60 000 za licenciranje računarskih programa, gatačka Gradnja čak 220 000 maraka za mjerenje količine padavina, a Apis 25 000 KM za uređenje potoka Brova u Ljubomirskom polju! U HET su odlučili da rekonstruišu i separe u holu zgrade, za šta je Lukinoj omiljenoj firmi „Loteks“ iz Trebinja uplaćeno 40 000 maraka bez PDV-a!?

Besmisleni tenderi i bacanje ogromnih količina novca na gluposti moglo bi se nabrajati nekoliko dana, a postavlja se samo pitanje zašto Trebinjci i Hercegovci uporno ćute i nijemo posmatraju kako mala grupa razbojnika čerupa i uništava najvažniji resurs i preduzeće u Hercegovini? Da li će ćutanjem dopustiti banditima da unište i prodaju HET i Elektroprivredu RS, pa da cijena struje bude 3 puta veća, da polovina radnika završi na ulici, a da se ni na pecanje neće moći otići dok se ne bude pitao gazda iz Londona, Beča ili Berlina?
Mogu kako hoće ali ne i dokle hoće, i bez obzira što se trenutno osjećaju nedodirljivi i zaštićeni, jer su opljačkali i prigrabili milione maraka, sigurno je da će kad-tad doći vrijeme da Luka Petrović, Ilija Tamindžija, Gordan Mišeljić i ostali odgovaraju za zločin koji su počinili nad sopstvenim narodom!.

Nebojša Vukanović