Na nišanu i braća Vuković

Gen-sek Partije Laki Lučijano Petrović planira da iskoristi Dodikove  staljinističke čistke da svrgne i zloglasnu braću Vuković iz Bileće. Petrović uživa u ulozi Berije, prvog saradnika Staljina u Partiji, koji obilazi i priprema teren, pomaže u donošenju odluke kome direktoru i funkcioneru treba omču staviti na vrat.

Staljin iz Laktaša je nemilosrdan, okružio se neznalicama i poltronima koji mu pomažu da vlada kao tiranin, a trebinjski Berija Luka Petrović koristi bliskost da mu ponekad šapne poneko ime koje mu smeta kako bi sa šurom Ilijom Tamindžijom neprikosnoveno gospodario Hercegovinom. Tako je ove godine skinuo glavu sa funkcije dr Veljku Mariću u Foči i velikom konkurentu Srđanu Miloviću u Gacku, i kontrolom izbornog procesa onemogućio ih da uđu u Narodnu skupštinu RS.

Sledeći na nišanu su braća Ljubo i Radovan Vuković, koji kontrolišu Bileću. Radovan nije u prvom talasu dobio četvrti kompenzacioni poslanički mandat, ali je izvjesno da će ipak stari lisac, saradnik Službe i predsjednik SKOJ-a od 1978. godine, ipak proći nakon što Višković bude izabran za premijera.

Vukovići i njihov Sančo Pansa, nedostojni načelnik Miljan Aleksić, izgubili su izbore u Bileći, i Laki pokušava da iskoristi tu činjenicu da ih eliminiše u paketu, postavi svog čovjeka, odbornika Miodraga Čorliju, na čelo Partije u Bileći, a potom Ljuba smijeni sa direktorske funkcije u HET-u. Ako pometu još Ljuba Vukovića i kadrove Srđana Milovića na Termoelektrani, šura i zet samostalno će kontrolisati cijeli elektro-energetski sistem od Višegrada do Trebinja, te 70% cjelokupne Elektroprivrede Republike Srpske. Plan im jedino može pomutiti činjenica da Radovan Vuković ipak ulazi u Narodnu skupštinu, i da će tako spasiti svoju, ali i glavu brata Ljuba, kako bi se skućio i kupio djeci još jedan penthaus u Londonu.

 

Nebojša Vukanović