Na mnogaja ljeta srećna služba vladici Dimitriju

Danas je veliki dan za Hercegovinu i sve Hercegovce, jer je ustoličen skromni podvižnik, naš novi vladika Dimitrije. Iskreno, vladici Dimitriju želim da dugo godina rukovodi Eparhijom zahumsko-hercegovački i primorskom i da svojim radom, podvizima i primjerom pomogne duhovni i moralni oporavak Humske zemlje.

Činjenica da su u Trebinju, pored patrijarha Irineja bila prisutna i tri mitropolita naše Crkve, te veliki broj vladika i sveštenika, govori kakav ugled i autoritet u Crkvi ima novi hercegovački vladika. Raduje me i što je sveštenik Danilo Boro, skromni i ugledni pastir koga Hercegovci jako cijene, potpisivao pozivnice. Činjenica da ga je vladika Dimitrije odabrao za bliskog saradnika, kao i još neki potezi, govore da će stvari počivati na zdravim osnovama, i da će episkop Dimitrije okrenuti stranicu i otvoriti novo poglavlje.

Nažalost, u Trebinju su se danas okupili i bezbožnici, nedostojni predatori i hijene koji žele da ugrabe neki jeftini politički poen, ali nećemo da se bavimo njima i kvarimo ovaj lijep i radostan dan. Jasno je da njihov dolazak pokazuje da će vladika Dimitrije biti na velikim iskušenjima, i da će mu trebati istinska podrška, puno snage i istrajnosti,  kako bi se izborio sa brojnim iskušenjima i pritiscima.

Srećno i na mnogaja ljeta vladika Dimitrije, da ti Bog da snage da duhovno i moralno izvedeš Hercegovce na pravi put.

 

Nebojša Vukanović