palpal

Muzej Hercegovine i dalje raskriven i čeka sanaciju

Iako je prije nekoliko godina renoviran krov na Muzeju Hercegovine u Trebinju sredstvima UNESK-a, nakon serije tekstova i priloga koje sam objavio jer je stari austrijski krov prokišnjavao i bila ugrožena bezbjednost eksponata, prije nekoliko dana vjetar je odnio cigle i dio krova sa tek obnovljenog Muzeja.

Srećom pa nema kiše i padavina u Trebinju, jer bi posledica nemarnosti i šteta prokišnjavanjem bila ogromna. Ispod krova ne postoji betonska armirana ploča već drvene grede, koje ne mogu da pruže zaštitu od kiše.

Nevjerovatno je da gradske i republičke vlasti već 5 dana ne preduzimaju ništa da se sanira krov, zamijene polomljene cigle i spriječi veća katastrofa, ako ponovo dođe do nevremena, jakog vjetra i kiše. Takođe niko ne postavlja pitanje odgovornosti nadzora, izvođača i kako je moguće da novi rekonstruisani krov odleti pri vjetru od 93 km/h, a stari austrijski je punih sto godina odoljevao nevremenu!?

Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi, i činjenica da su u naletu vjetra u Trebinju oštećene isključivo novi objekti, građeni ili obnovljeni u vrijeme anarhije aktuelne vlasti, dovoljno govori u čemu je problem. Nažalost tek ćemo ispaštati i narednih godina sagledati kakve su pogubne posledice negativne selekcije, nestručnosti, javašluka, ugrađivanja, namještanja, sveopšteg haosa i anarhije….

 

Nebojša Vukanović