Муслин, одговорност и оставке

Хрватска вечерас игра утакмицу за улазак у финале Свјетског првенства, а фудбалери репрезентације Србије већ десетак дана су на одмору, и многи су већ заборавили блијед наступ наше репрезентације у Русији. Селектор Хрватске Златко Далић даје изјаве како није задовољан нападачком игром његовог тима, и да нема оправдања и прича о умору уколико не савладају Енглезе и уђу у финале. Са друге стране ми причамо о судијама и тражимо изговоре за неуспјех, а селектор и челници ФС Србије не желе да преузму одговорност за лош резултат.

Далић је постао селектор Хрватске током квалификација за Свјетско првенство јер је његов претходник Анте Чачић због низа лоших резултата добио отказ. Далић је преузео Хрватску у тешкој ситуацији и тренутцима када је имала мале шансе за пласман на Свјетско првенство, и потребна јој је била побједа над Украјином у гостима како би изборила додатне квалификације. Стручњак из Ливна је узео врућ кромпир у руке, изборио пласман, а потом успио да се уз мало среће пласира и до полуфинала Свјетског првенства у Русији. Хрвати су тражили професионалца и стручњака који ће се борити за што бољи пласман репрезентације, а неће га интересовати интереси менаџера и трансфери фудбалера који играју за репрезентацију. Захвљаујући таквом одговорном понашању, Хрвати су остварили велики успјех, а нажалост код нас је ситуација потпуно другачија.                                                                                   

И док су Хрвати смијенили селектора због низа лоших резултата и направили позитиван преокрет, Србија је смијенила Славољуба Муаслина који је направио велики успјех, јер је као аутсајдер успио да освоји прво мјесто у групи и директно се пласира на Свјетско превенство. Умјесто да се велики подвиг стручњака награди, Муслин је кажњен и смијењен због мешетарења и личних интереса појединаца из Фудбалског савеза Србије, који немају никакве везе са фудбалом и спортом. Од Муслина, који је неоспорни ауторитет, је тражено да играју одређени играчи како би им се повећала цијена. Његов углед и професионални однос није дозвољавао да чини ситне уступке мешетарима, интерес репрезентације подређен је појединациђа, што је довело до смјене сјајног селектора.                                                                                          

Умјесто Муслина за селектора је постављен његов помоћник Младен Крстајић, који је без било каквог тренерског искуства, и нажалост предвиђања да ће то довести до катастрофалног резултата су се обестинила. Чим је Муслин смијењен написао сам текст и изразио бојазан да ће смјена и уношење немира негативно да се одрази на екипу и игру на Свјетском првенству, и нажалост бојазни и страховања су се показала оправданим. Србија је са два пораза испала у првом кругу такмичења, а нажалост нико у Србији не поставља питање одговорности. Било је сасвим природно да су Крстајић и Славиша Кокеза одмах по слијетању у Београд поднијели оставке и преузели кривицу, јер сносе највећу одговорност за неуспјех. Нажалост сви ћуте, одговорности нема, а осим непотребног понижења Муслина, плаћена је велика цијена непрофесионализма и подређивања колективних интереса државе и репрезентације интересима неколицине појединаца.

Ваљда из свега извучемо поуке и напокон схватимо да је само позитивна селекција, професионализам, рад, дисциплина и поштовање резултата пут до успјеха, не само у спорту већ и у свим осталим сегментима државе и друштва.

 

Небојша Вукановић