palpal

Muslin, odgovornost i ostavke

Hrvatska večeras igra utakmicu za ulazak u finale Svjetskog prvenstva, a fudbaleri reprezentacije Srbije već desetak dana su na odmoru, i mnogi su već zaboravili blijed nastup naše reprezentacije u Rusiji. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić daje izjave kako nije zadovoljan napadačkom igrom njegovog tima, i da nema opravdanja i priča o umoru ukoliko ne savladaju Engleze i uđu u finale. Sa druge strane mi pričamo o sudijama i tražimo izgovore za neuspjeh, a selektor i čelnici FS Srbije ne žele da preuzmu odgovornost za loš rezultat.

Dalić je postao selektor Hrvatske tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo jer je njegov prethodnik Ante Čačić zbog niza loših rezultata dobio otkaz. Dalić je preuzeo Hrvatsku u teškoj situaciji i trenutcima kada je imala male šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, i potrebna joj je bila pobjeda nad Ukrajinom u gostima kako bi izborila dodatne kvalifikacije. Stručnjak iz Livna je uzeo vruć krompir u ruke, izborio plasman, a potom uspio da se uz malo sreće plasira i do polufinala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Hrvati su tražili profesionalca i stručnjaka koji će se boriti za što bolji plasman reprezentacije, a neće ga interesovati interesi menadžera i transferi fudbalera koji igraju za reprezentaciju. Zahvljaujući takvom odgovornom ponašanju, Hrvati su ostvarili veliki uspjeh, a nažalost kod nas je situacija potpuno drugačija.                                                                                   

I dok su Hrvati smijenili selektora zbog niza loših rezultata i napravili pozitivan preokret, Srbija je smijenila Slavoljuba Muaslina koji je napravio veliki uspjeh, jer je kao autsajder uspio da osvoji prvo mjesto u grupi i direktno se plasira na Svjetsko prevenstvo. Umjesto da se veliki podvig stručnjaka nagradi, Muslin je kažnjen i smijenjen zbog mešetarenja i ličnih interesa pojedinaca iz Fudbalskog saveza Srbije, koji nemaju nikakve veze sa fudbalom i sportom. Od Muslina, koji je neosporni autoritet, je traženo da igraju određeni igrači kako bi im se povećala cijena. Njegov ugled i profesionalni odnos nije dozvoljavao da čini sitne ustupke mešetarima, interes reprezentacije podređen je pojedinaciđa, što je dovelo do smjene sjajnog selektora.                                                                                          

Umjesto Muslina za selektora je postavljen njegov pomoćnik Mladen Krstajić, koji je bez bilo kakvog trenerskog iskustva, i nažalost predviđanja da će to dovesti do katastrofalnog rezultata su se obestinila. Čim je Muslin smijenjen napisao sam tekst i izrazio bojazan da će smjena i unošenje nemira negativno da se odrazi na ekipu i igru na Svjetskom prvenstvu, i nažalost bojazni i strahovanja su se pokazala opravdanim. Srbija je sa dva poraza ispala u prvom krugu takmičenja, a nažalost niko u Srbiji ne postavlja pitanje odgovornosti. Bilo je sasvim prirodno da su Krstajić i Slaviša Kokeza odmah po slijetanju u Beograd podnijeli ostavke i preuzeli krivicu, jer snose najveću odgovornost za neuspjeh. Nažalost svi ćute, odgovornosti nema, a osim nepotrebnog poniženja Muslina, plaćena je velika cijena neprofesionalizma i podređivanja kolektivnih interesa države i reprezentacije interesima nekolicine pojedinaca.

Valjda iz svega izvučemo pouke i napokon shvatimo da je samo pozitivna selekcija, profesionalizam, rad, disciplina i poštovanje rezultata put do uspjeha, ne samo u sportu već i u svim ostalim segmentima države i društva.

 

Nebojša Vukanović