Muljanja nevesinjskog neimara Milutina Samardžića

Prvi neimari i dvorski privrednici Nevesinja, porodica zamjenika načelnika opštine Milutina Samardžića, raširila je biznis na sve strane, od ugostiteljstva, trgovine i uslužnih djelatnosti do poljoprivrede i građevinarstva. To ne bi bio problem da ne postoji klasičan sukob interesa, da Samardžići ne krše zakone i ne zloupotrebljavaju moć i položaj.

Porodična firma Samardžića „MDM“, u čijem je restoranu tokom pandemije i policijskog sata nedavno održana žurka, izvođač je radova i investitor stambeno-poslovne zgrade u Nevesinju.

Problem sa gradnjom poslovno-stambenog objekta je nastao zbog kršenja zakona, projekta i građevinske dozvole tokom izvođenja radova. Naime, umjesto kamene vune, kako je predviđeno zakonom, projektom i građevinskom dozvolom, fasada na zgradi izrađena je od stiropora. Takođe, umjesto 5 spratova i prizemlja, kako je predviđeno projektom i građevinskom dozvolom, zgrada ima jednu etažu i potkrovlje više od predviđenog i dozvoljenog.

Odbornik u Skupštini opštine Nevesinje Darko Marić prijavio je građevinskoj inspekciji, Ministarstvu za prostorno uređenje i nadležnim institucijama zloupotrebe prilikom gradnje projekta, pa je građevinski inspektor naložio preduzeću „MDM“ da otkloni nepravilnosti, umjesto stiropora postavi kamenu vunu na fasadu, te pribavi građevinsku dozvolu i dokumentaciju za etaže koje su sagrađene mimo dozvole.

Ipak, Samardžići i dalje ignorišu preporuke građevinskog inspektora. Zapaljivi stiropor nije uklonjen sa fasade, kako je to naložila inspekcija, već je preko njega postavljena kamena vuna, što je mimo zakona. Takođe, nije pribavljena građevinska dozvola za spratove i stanove koji su sagrađeni bez dozvole kako bi Samardžići zaradili ekstra profit.

Prema mojim saznanjima, u prizemlju zgrade trebalo bi da se smjesti Geodetska uprava i još neke institucije, a što je plod sukoba interesa i partijskih dogovora iza kulisa unutar SNSD-a. Postavlja se pitanje kako to zamjenik načelnika i drugi čovjek Nevesinja, koji bi trebao svim građanima da bude uzor i ponašanju i poštovanju zakona, uporno krši zakon i preporuke koje je donijela institucije i opština kojom on rukovodi? Šta o svemu kaže njegov mentor i partijski lider Ilija Tamindžija, koji je Milutina Samardžića progutao na visoke funkcije, kako on kao legalista, poslanik i populista, gleda na zloupotrebe i kršenje zakona svog pulena.

Ovaj primjer iz Nevesinja, bahato zidanje nebu pod oblake bez građevinske dozvole, kršenje zakona i odbijanje da se postupi po preporukama nadležnih institucija, samo je pokazatelj karaktera vlasti i njenih moćnika, koji misle da su od Boga dati da nekažnjeno rade šta hoće, ne poštujući ni zakone ni državu, ne polažući nikome račune, gledajući samo kako da zloupotrijebe moć i funkcije kako bi što više novaca stavili u svoje džepove.

 

Nebojša Vukanović