palpal

Mudre reakcije umjesto histerije

Radovan Višković, Željka Cvijanović, Milan Mito Tegeltija, Nikola Špirić i ostale Dodikove udvorice i udarne pesnice režima kao papagaji cijeli dan histerišu i ponavljaju istu naučenu pjesmicu na ATV-u, RTRS-u, SRNI i ostalim režimskim medijima, bljuvajući vatru na svoju koalicionu prijateljicu i saradnicu Biseru Turković, ministrici vanjskih poslova u Savjetu ministara BiH, koja je na ovu važnu funkciju izabrana upravo njihovim, glasovima SNSD-a.

Čemu nervoza i histerija, nakon izjave ministarke Turković da je ukidanje Republike Srpske moguće, i njeno prećutno priznanje da ona tiho i mudro već dugo radi na tome! Velika je uvreda, veoma je neumjesno porediti u bilo kom kontekstu Srbe sa Hitlerom, jer smo mi kao narod preživjeli genocid i stradanje, sa više od milion žrtava u borbi sa fašizmom u Drugom svjetskom ratu, i ovo nisu stvari za šalu, i zato bi ministarka morala javno da uputi izvinjenje Srbima i protumači svoju izjavu.

Umjesto histerije, nervoze i teških izjava, koje će sutra već biti zaboravljene, treba povući mudre poteze i reagovati adekvatno na opasne izjave i udare na Dejtonski mirovni sporazum. Koliko me sjećanje služi, ma prijedlog Dodika i SNSD-a Narodna skupština Republike Srpske donijela je ove godine Odluku o zamrzavanju aktivnosti i neodlučivanju u zajedničkim BiH institucijama, ja sam jedini bio protiv na glasanju, i ta odluka je još uvijek na snazi! Zbog čega Dodik i SNSD krši Odluke Narodne skupštine Srpske, koje je sam predložio, i zašto sada ne napuste sve zajedničke institucije sve dok se Bisera Turković ne podnese ostavku ili ne budnj smijenjena sa funkcije, jer radi suprotno Ustavu! Zašto sada Dodik i SNSD ne pokažu odlučnost, principijelnost i patriotizam, da im fotelje nisu na prvom mjestu?  Kakvi bi sada bili napadi da je opozicija dio vlasti sa SDA u zajedničkim BiH institucijama, i kakva bi se kampanja u režimskim medijima vodila o podanicima, bakirovcima, poturicama i izdajnicima? Zar su toliko važne Dodiku, Tegeltiji i SNSD-u fotelje i funkcije u Sarajevu da su spremni preći i preko ovakvih najava, uvreda i izjava o tome kako se treba ukinuti Republika Srpska i njeno ime?

 

Čelnici SDA, koalicioni partneri SNSD-a i HDZ-a, osjetili su priliku da nakon predsjedničkih izbora u Americi, pobjede Bajdena i demokrata, uz pomoć određenih centara moći, krenu u ostvarenje svog cilja, izgradnje unitarne i tzv „građanske“ Bosne i Hercegovine, bez entiteta i kantona, u kojoj bi Bošnjaci, kao najbrojniji narod, imali dominaciju nad druga dva naroda. Koliko je opasna, suluda i suicidna Dodikova priča o rušenju Dejtona, referendumu i odcjepljenju Republike Srpske, toliko su sa druge strane opasne priče i zalaganja o ukidanju entiteta i kantona, koje zastupa SDA i dio bošnjačke elite, ali i Čovićeva borba za stvaranje trećeg hrvatskog entiteta, uz pomoć Hrvatske i Dodika! SDA je izgubila Sarajevo i velike gradove u Federaciji, kao SNSD Banjaluku i Bijeljinu, pa dizanje tenzija ide u korist kako bi se na staroj nacionalnoj retorici bolje spremili za Opšte izbore 2022. godine…

Bošnjaci, kao najbrojniji narod, moraju biti svjesni da je na njima najveća odgovornost za (ne)funkcionisanje sistema, i da problem nije u nacionalnim pitanjima, koja su riješena kompromisno u Dejtonu i koja se ne smiju raspakivati, jer je to opasno i može izazvati opšti haos, već u korupciji, kriminalu, partokratiji, zarobljenim institucijama, uništenom pravosuđu .. Sa Dodikom, Bakirom, Čovićem i ostalom korumpiranom bratijom i partijama na vrhu, svaki politički sistem bi bio loš i nefunkcionalan, zato je umjesto Dejtona, Ustava i naziva trebalo mjenjati korumpirane stranke i političare, jer su oni izvor svih problema.

Opširnije u video prilogu …