palpal

Mržnja, strah i Nada

Dodik i Nada.jpg

Mržnja, strah i Nada

Nevjerovatna je količina negativne energije, straha, mržnje, bijesa, nezadovoljstva i drugih negativnih emocija kojom je predsjednik Srpske zapljusnuo svoje građane gostujući na svom RTRS-u u emisiji Pečat. Nervozno mlataranje rukama, iskolačene oči, oštar pogled, isijavanje mržnje, salve uvreda i prijetnji koje je uputio političkim protivnicima jasno pokazuju da se Dodik nalazi na ivici, i da je zbog toga previše nervozan, nesiguran i da ga hvata panika od erupcije nezadovoljstva poniženih i obespravljenih podanika. Godinama je uspjevao da pronađe izduvni ventil, skrene pažnju javnosti, smanji pritisak i spriječi da eskalira veliko nezadovoljstvo građana Republike Srpske, koji su na samom evropskom dnu po životnom standardu i kvalitetu života. Strogom kontrolom medija, stalnim lansiranjem spinova i upornim ponavljanjem lažnih priča pričama o izdajnicima, Sorošu, plaćenicima, stranim i unutrašnjim neprijateljima, Dodik je sistematski širio strah, dizao tenzije, manipulisao i dijelio sopstveni narod kako bi ga držao pokornim.

Većina je dugo vremena trpila nasilje, poniženja i nepravdu, ali ipak ogromne socijalne razlike, siromaštvo većine koja se bori za golo preživljavanje, medijsko, tajkunsko, partijsko nasilje i iživljavanje ipak je prevršilo svaku mjeru i uzrokovalo ubrzano raspadanje nakaradnog sistema koji je Dodik uspostavio.

Rasprodaja poslednjih ostataka i resursa Republike Srpske koji nisu uništeni, te mafijaške prijetnje i javni obračuni režimskih tajkuna koji se međusobno sukobljavaju kako bi pred kraj razgrabili ono malo javnog dobra što je preostalo, ogolili su situaciju u Republici Srpskoj i skinuli poveze sa očiju i najvećim slijepcima. Svima je više sve jasno, samo neki još uvijek ne žele da porihvate sumornu stvarnost kao istinu.

Sa nekoliko bombona, čokalja rakije i jeftinih obećanja Dodik je na trenutak zaustavio masovne proteste željezničara, šumara, rudara, prosvetara, ali je postao svjestan da mu jeftini trikovi neće još dugo paliti, i da neće još dugo vremena zavaravati gladne i ponižene svojim lažima i besmislicama. Zato je nervozan, uplašen, rastrojen i hvata ga panika.

Priča o kupovini još 2 opoziciona poslanika je njegov blef i pokušaj da zaplaši Marka Pavića otvorenim prijetnjama da bez njega ima većinu za svoju Vladu. Čubrilovićevo glasanje je jasan pokazatelj da bi potpuna eskalacija sukoba Pavića i Dodika sigurno dovela do cijepanja DNS-a, i vječiti hazarder Dodik će ići do kraja ukoliko procijeni da poslušna Željka neće biti ugrožena.

Dodikov plan da treba ukloniti opozicione lidere koji neće sa njim da sarađuju, da treba dovesti nove ljude i stvoriti dvorsku opoziciju od njegovih sinekura i kreatura poput Stevandića i ostale ekipe, jasno govori o ludilu, gubitku zdravog razuma, ali i otvorenim prijetnjama koje je Dodik sinoć uputio.

Na kraju najveći utisak ipak je ostavila nesretnica Nada Veletić, koja je odavno prestigla Gebelsa i svojim podaništvom uspostavila potpuno nove standarde režimskog podaničkog novinarstva. Njeno ponašanje, sugestivna pitanja, besmislene laži i tvrdnje kako opozicija obećava plate od 2000 evra čim se Dodik ukloni sa vlasti su vrhunac beščašća, pokvarenosti i licemjerstva. Nadam se da će se Nesrećnica Nada što prije trajno ukloniti sa ekrana i završiti na đubrištu istorije skupa sa nesrećnim saradnicima Galijaševićem, Ćeranićem, Anđelkovićem i Pavićem, te da će njen primjer ući u udžbenike novinarstva kako bi opominjala nove generacije.

Nebojša Vukanović