palpal

Mora se pružiti otpor i spriječiti državni udar

Uzurpator ne preza ni od čega, pa ni pokušaja sprovođenja tihog državnog udara, gaženja Ustava i institucija kako bi pokorio cijeli društvo i svaku tačku eventualnog otpora koju on ne kontroliše. Iako su mnogi pomislili da je histerično, šokantno i manično obraćanje javnosti u izbornoj noći, najava izmjena zakona i Statuta kojima planira oduzeti ingerencije, moć i vlast načelnicima opština koje ne kontroliše, bio samo gaf u trenutku napada panike, histerije i ludila zbog poraza u Banjaluci, nažalost vidi se da je bio jako ozbiljan kada je govorio o sumanutim idejama kojima se guše osnovni principi oći poslednji tragovi demokratije na ovim prostorima.

Mediji su objavili da se po Uzurpatorovom naređenju u Vladi užurbano, po hitnom postupku priprema prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi koji predviđa da se načelnici i gradonačelnici potpuno razvlaste, oduzmu im se sve ključne ingerencije i prebace na lokalne Skupštine, da načelnici postanu samo fikusi bez stvarne moći da upravljaju lokalnim zajednicama, iako su im građani na direktnim izborima dali legitimitet, a da se sva vlast prebaci na nekakve „gradske menadžere“, poslušnike Partije koje bi po volji Šefa birali odbornici. Ako bi kojim slučajem prošao ovaj pokušaj puča i državnog udara, moglo bi se dogoditi da gradonačelnicima koji su dobili preko 50 000 glasova upravljaju nekakvi „menadžeri“ sa desetak ili bez ijednog osvojenog glasa i bilo kakvog legitimiteta.

Uzurpator je stvorio nakaradni sistem kapilarne korupcije i takvu kriminalnu strukturu sa ogromnim novcem i uticajem, da mogu kupiti i „sklopiti“ većinu u svim lokalnim zajednicama, posebno velikim gradovima koji su njemu od značaja, a do cilja očito da se ne biraju sredstva. Od 2014. godine pokazano je na djelu kako se političkom korupcijom i kriminalom, ucjenama i kupovinom uz pomoć papaka i preletača formira vlast. Sada namjerava da do kraja obesmisli izborni proces, jer iako građani daju povjerenje i glasaju za opoziciju on može silnim novcima, otetim od naroda, političkom korupcijom i trgovinom da prekroji volju naroda, novcima, ucjenama i javnim resursima formira vlast u lokalnim zajednicama koja nije odraz volje naroda. Jasno je da se radi o klasičnom državnom udaru i kršenju Ustava, ali i osnovnih principa demokratije, i da se nikako ne smije dozvoliti da se uzurpiraju i unište i one preostale  institucije koje on ne kontroliše.

On je davno zgazio, zarobio i ponizio Vladu, Narodnu skupštinu, Glavnu službu za reviziju, Pravobranilaštvo, pravosuđe, policiju i druge važne institucije, pretvorio ih u protočne bojlere kojima upravljaju njegove vjerne marionete i poslušnici, koji  samo ispunjavaju njegove želje i zamisli. Napad na mali broj preostalih opština i gradova koje ne kontroliše predstavlja crvenu liniju preko koje se ne smije preći, jer bi to bio definitivan kraj funkcionisanja i postojanja Republike Srpske. Ako bi mu ovo sada prošlo, on bi kasnije kupljenom većinom u Narodnoj skupštini mijenjao Ustav, razvlastio predsjednika Republike Srpske, ako bi izgubio izbore, i na silu bi onemogućio bilo koji pokušaj promjene vlasti demokratskim putem, mada odavno nema ni minimuma uslova za fer i demokratske izbore.

Prijelod Zakona o lokalnoj samoupravi sigurno bi bio osporen Apelacijom Ustavnom sudu, ali mi nemamo vremena da čekamo Odluku jer bi do tada Uzurpator poništio izbornu volju građana, ponizio i srušio gradonačelnike.  Svim demokratskim sredstvima i nenasilnim vidovima otpora mora se preduprijediti političko nasilje, braniti i oslobađati zarobljene institucije, ali i demokratija i izborna volja građana. Ne treba računati na savjest i svijest poslanika i marioneta u Narodnoj skupštini, jer će oni učiniti sve što im On naredi, već se mora poslati jasna poruka da je ovo crvena linija preko koje se ne smije preći. U vrijeme pandemije ne smiju se organizovati masovni skupovi i protesti građana na trgovima, jer se rizikuje njihovo zdravlje, ali se može organizovati masovni protest i blokade saobraćajnica i institucija automobilima. Hiljade vozila koja bi blokirala raskrsnice, puteve, institucije u Banjaluci i drugim većim gradovima u sinhronizovanim akcijama, najbolji su način da se pošalje poruka moćnicima da ne mogu raditi šta žele i uzurpirati jedan cijeli narod i društvo. Ne možemo svi ispaštati i biti taoci sumanutih ideja, i uvjeren sam da samo ovakvim masovnim otporom možemo sačuvati i osloboditi instirucije, odbraniti Ustav, demokratiju i osnovne demokratske principe.

Ovo je samo jedna od ideja i prijedloga, o drugima ne bih sada govorio javno, a biće zanimljivo kako će na pokušaj puča i državnog udara reagovati međunarodna zajednica, da li će opet progledati kroz prste i tolerisati političko nasilje svom miljeniku ili će preduzeti nešto konkretno kako bi se preduprijedile opasne namjere i sumanuti potezi vlastodržaca i otuđenih centar moći koji mogu izazvati haos.

  Detaljnije u video prilogu

 

Nebojša Vukanović