Mogu raditi tržni centri ali ne Narodna skupština RS

Nakon što je Skupština Srbije juče počela sa radom, Narodna skupština Republike Srpske ostao je jedini parlament u Evropi i svijetu koji je zatvoren i suspendovan rad narodnih poslanika, a sva vlast bila skoncentrisana u rukama jednog čojeka, što predstavlja pokušaj legalizacije diktature i jednoumlja. Višegodišnje ponižavanje Narodne skupštine RS kulminiralo je državnim udarom kada je nezakonito i neustavno proglašeno vanredno stanje, a sve ingerencije parlamenta uzeo je u svoje ruke Milorad Dodik preko marionete Željke Cvijanović.

  Svi parlamenti u regionu normalno rade, vode se oštre i žučne rasprave u Skupštini Crne Gore, Srbije, hrvatskom Saboru, samo u Republici Srpskoj vlada muk i tišina! Režim ima većinu za donošenje svih odluka i zakona, nikakve blokade se ne mogu izvršiti niti usporiti procedure od strane opozicije, ali se u Skupštini tokom zasjedanj vodi rasprava koju narod gleda u televizijskom i internet prenosu, opozicija ima priliku da objasni građanima šta je pozadina i cilj vlastodržca, u čijem interesu se donose pojedine odluke i zakoni, tako se mijenja i kreira raspoloženje javno mjenje, koje se sve više okreće protiv režima. Iako mnogobrojniji, poslanici vladajuće koalicije nisu dorasli i ne mogu da se nose sa opozicijom, pa je zbog toga suspendovan rad Skupštine kako bi se iza očiju javnosti odrađivali prljavi poslovi.

Kako sama i najavio prilikom uvođenja vanrednog stanja, režim je izvršio državni udar kako bi se nekontrolisano zaduživali narod, uzimali stotine miliona maraka kredita mimo dozvole Narodne skupštine, koristili pandemiju za beskrupuloznu pljačku i namještanje poslova dok je narod u strahu od virusa, gradnju bolničke garaže od 35 miliona, kupovinu helikoptera, limuzina i luksuz, te vođenje prljave pandemijske predizborne kampanje.

Vlada je dozvolila rad tržnih centara, gdje će se okupljati veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru, a ne može da radi parlament i okupe se 83 poslanika, što je veliko poniženje i uvreda za Narodnu skupštinu RS.

Ponižavanje Narodne skupštine se hitno mora zaustaviti, odmah posle Đurđevdana ukinuti vanredno stanje, održati sjednica i normalizovati rad parlamenta. Vjerujem da većina građana Srpske sa nestrpljem čeka nastavak sjednica, jer imamo mnogo toga da kažemo.

 

Nebojša Vukanović