palpal

Mobing dezertera Ilije u Nevesinju

Kako se približavaju oktobar i izbori, tako Ilija i Luka vrše sve snažniji pritisak na građane, prije svega radnike javnih preduzeća i ustanova. Prvi spiskovi sa potpisima sigurnih glasova za šuru i zeta, Iliju i Luku, počeli su u Hidroelektranama na Trebišnjici, najjačem uporištu crvenih u Hercegovini, a ovih dana radnici opštine Nevesinje izloženi su snažnom pritisku skutonoša Ilije Tamindžije. Opštinski funkcioneri i kadrovi vladajućeg SNSD-a, uz saglasnost načelnika Milenka Avdalovića, obilaze kancelarije i traže od radnika da se izjasne za koga će glasati, daju svoj glas Iliji Tamindžiji i upišu lične podatke na njegov spisak sigurnih glasova. Najaktivnije u mobingu, ucjenama, zastrašivanju i prošenju glasova za Iliju su pripadnice nježnijeg pola, Sandra Kovačević, šef Odsjeka za inspekcijske poslove i poslove Komunalne policije opštine Nevesinje, i Sandra Zirojević, načelnica Odjeljenja za opštu upravu opštine Nevesinje.  Zirojevićka ne obilazi kancelarije, već šalje svog poklisara Maju Todorović, samostalnog stručnog saradnika za ekologiju, da za nju i Iliju odrađuje prljav posao.

Koliko daleko idu u psihičkoj torturi i mobingu govori činjenica da prikupljajući potpise Sandra Kovačević stalno ponavlja kako se u njenoj kući ne smije gledati BN televizija, te se sugeriše ostalim radnicima opštine da slijede njen primjer i truju svoj mozak propagandom RTRS-a i ATV-a. Nevesinjci su oduvijek imali karakter, pa su rezultati mobinga slabi a spisak tanak. Mnogi radnici uprkos pritisku i ucjenama ne žele da se upišu na spisak sigurnih glasova Ilije Tamindžije, a pojedine službenice su zaprijetile da će sve prijaviti CIK-u, pa je pritisak malo popustio.

Nažalost neki pošteni i čestiti službenici imaju velike posledice zbog mobinga i torture Ilije Tamindžije. Šef Katastra u Nevesinju Radovan Radulović je pošten službenik koji pokušava da časno radi posao po zakonu, ali je zbog toga mjesecima izložen pritisku Ilije Tamindžije, prije svega zbog eksproprijacije zemljišta za HE Dabar. Ilija ima svoje vještake, te sudije Osnovnog suda koje rješavaju predmete, i uporno traži od Radulovića da se rade samo određeni predmeti i isplaćuje novac isključivo aktivistima i članovima SNSD-a, dok ostali građani drugog reda treba da čekaju. Radovan se odupirao Iliji i njegovom pritisku, ali je zbog snažnog pritiska, ucjena i mobinga imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Nažalost hrabri i čestiti Nevesinjci koji su branili Hercegovinu 4 godine, sada su dočekali da ih maltretira i ucjenjuje dezerter Ilija Tamnidžija, koji je pobjegao 1992. godine u Podgoricu i vratio se posle rata da maltretira one koji su mu branili kuću i porodicu dok je on bezbrižno šetao crnogorskom prijestonicom. Mogu kako hoće, ali neće dokle hoće.

Nevesinjci i Hercegovci treba da izdrže još samo ovaj mjesec dana, odole pritisku, ucjenama i kupovini dezertera, lopova i ratnih profitera na vlasti, i sigurno je da će doći vrijeme kada će (onomo)oni odgovarati za pljačkaju, kulučenje, ucjene, ponižavanje i iskorištavanje svojih sugrađana. Otpora Iliji i Luki ima i unutar samog SNSD-a, jer je Partija pretvorena u njihovu prćiju, a na listama za poslanike nema Dragoslava Banjka, Gordana Mišeljića i drugih koji su bili najavljeni i predloženi. Šura i zet su sve konkurente skinuli sa Lista kako ih neko ne bi ugrozili, i punih 8 godina svi rade za njih kako bi prelazili sa jedne na drugu funkciju. Otpor je sve snažniji, pa je zbog toga strah, ali i pritisak na građene sve veći, o čemu ću pisati uskoro.

 

Nebojša Vukanović