Млади научник Маријана Мијатовић о вакцинама, бирократији, науци, послу и опструкцијама

Као један од 10 најбољих студената Хемијског факултета у Београду, Маријана Мијатовић дипломирала је прошле године са просјечном оцјеном 9,00 и постала дипломирани биохемичар. Иако је у доба пандемије њено занимање јако тражено и потребно, а она једини биохемичар на евиденцији Завода за запошљавање у Бањалуци, никако не може да нађе посао у струци. Већина институција којима се обратила није се удостојила ни да одговори на њене бројне дописе и молбе за посао.

 

Маријана је уписала постдипломске студије у Београду и озбиљно се бави научним радом, а за потребе здравственог сектора Републике Српске израдила је студију о пандемији короне, вакцинама и предвиђању развоја ситуације у наредном периоду. Упркос томе, нема шансе и посла за овакве младе таленте и остварују се на дјелу тврдње и пријетње Милорада Додика да је младима џаба знање, образовање и способности ако немају чланску карту владајуће странке. Ипак, Маријана не жели да оде тамо гдје би цијенили њено знање већ жели да остане и бори се за боље и праведније друштво.

Погледајте веома занимљив разговор са Бањалучанком Маријаном Мијатовић, која отворено говори о партократији, свом искуству, бирократији и опструкцијама накарадног система, али и због чега су „фајзер“ и „спутњик“ најбоље и најбезбједније вакцине против короне.

 

Небојша Вукановић