Mladi naučnik Marijana Mijatović o vakcinama, birokratiji, nauci, poslu i opstrukcijama

Kao jedan od 10 najboljih studenata Hemijskog fakulteta u Beogradu, Marijana Mijatović diplomirala je prošle godine sa prosječnom ocjenom 9,00 i postala diplomirani biohemičar. Iako je u doba pandemije njeno zanimanje jako traženo i potrebno, a ona jedini biohemičar na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Banjaluci, nikako ne može da nađe posao u struci. Većina institucija kojima se obratila nije se udostojila ni da odgovori na njene brojne dopise i molbe za posao.

 

Marijana je upisala postdiplomske studije u Beogradu i ozbiljno se bavi naučnim radom, a za potrebe zdravstvenog sektora Republike Srpske izradila je studiju o pandemiji korone, vakcinama i predviđanju razvoja situacije u narednom periodu. Uprkos tome, nema šanse i posla za ovakve mlade talente i ostvaruju se na djelu tvrdnje i prijetnje Milorada Dodika da je mladima džaba znanje, obrazovanje i sposobnosti ako nemaju člansku kartu vladajuće stranke. Ipak, Marijana ne želi da ode tamo gdje bi cijenili njeno znanje već želi da ostane i bori se za bolje i pravednije društvo.

Pogledajte veoma zanimljiv razgovor sa Banjalučankom Marijanom Mijatović, koja otvoreno govori o partokratiji, svom iskustvu, birokratiji i opstrukcijama nakaradnog sistema, ali i zbog čega su „fajzer“ i „sputnjik“ najbolje i najbezbjednije vakcine protiv korone.

 

Nebojša Vukanović