Митровданске подјеле у Невесињу

Слава свим палим херојима и борцима за слободу у Отаџбинском рату, као и свим бунама, устанцима и ратовима вођеним у нашој бурној и крвавој историји. Митровдан је посебан дан када се присјетимо величанствених и херојских побједа Војске Републике Српске, одбрана Невесиња и Херцеговине у двије непријатељске офанзиве 1992. и 1994. године, и одамо почаст свим палим синовима који су своје животе уградили у темеље наше слободе.

Нажалост у тешким временима ни Митровдан не може проћи а да нам се не обрате понижени и обесправљени борци, чланови породица погинулих бораца које вријеђају, понижавајући и дијеле дезертери. Начелник Миленко Авдаловић, и његов замјеник Милутин Вељовић Самарџић, синоћ су са Караном постхумно дијелили одликовања породицама погинулих бораца, али нажалост ни то није могло проћи без подјеле народа, бораца и породица погинулих.

Безбожници, лопови и дезертери не дијеле само свој народ, већ су подијелили нажалост погинуле борце. Демобилисани борац прве категорије Јово Гутић, који је изгубио рођеног брата Мирка на Митровдан 1992. године, огорчен је што локална власт, марионете дезертера Илије Таминџије, нису позвали већи број породица погинулих бораца на свечаност која је синоћ одржана у сали Скупштине општине Невесиње. „Нажалост и мртве су почели да дијеле. Мој брат Мирко је погинуо на Митровдан 1992. године, мене, његову породицу и многе породице погинулих бораца нико није позвао и обавјестио када је помен. Погинулим нису постхумно додељена одликовања, а додијељена су неким борцима који су страдали у несрећама или су умрли нкаон рата. Овакве подјеле на подобне и неподобне борце и породице погинулих по политичкој линији су велика срамота и огледало власти. Тужно је што вијенце полажу дезертери, ратни профитери и њихови потомци. Начелник Авдаловић рат је провео са оловком у руци пуштајући музику на Радио Невесињу, а оба рођена брата су му побјегла вани током рата. Отац замјеника начелника Вељо Самарџић побјегао је на запад, а сви знамо ко је Илија Таминџија и гдје је провео рат. Нажалост њих тројица сада ведре и облаче, воде главну ријеч и дијеле борце због политике“

Какво је стање у некад слободарском Невесињу, кога су нажалост последњих година покорили лопови, преваранти, криминалци и дезертери, говори податак да су по налогу Илије Таминџије покушали пред Митровдан да искључе струју породици Кузман и мајци која је изгубила два сина у Отаџбинском рату. На срећу било је разума код неких људи у Електро-херцеговини па су одустали од искључења струје и реваншизма дезертера према породици која је дала све за Републику Српску. Знам да се бахати моћници не боје заробљених институција, полиције, тужилаштва и правосуђа, али се понекад питам боје ли се Бога!?

 

Небојша Вукановић