Mišljenje ljekara o depresiji, MKB psihopatskom poremećaju neuravnoteženog Luke Petrovića

Gotovo u isto vrijeme kada je Nadzorni odbor danas imenovao Luku Petrovića za novog direktora Elektroprivrede Republike Srpske, poštar mi je uručio nalaz i mišljenje neuropsihijatra primarijusa Gospave Crnogorčić, koja je posmatrala i vještačila psihičko stanje generalnog sekretara SNSD-a.

Prvo što zapada za oko je Lukina tvrdnja da moje pisanje kod njega izaziva jako stresne reakcije i psihičku krizu koja se manifestuje kroz raznorazne strahove, depresiju, poremećaj sna, smanjenje energije, gubitak volje da nastavi da radi, smanjenje sposobnosti za svakodnevne poslove i obaveze. Petrović između ostalog tvrdi da ga pisanje prvo ljutilo i nerviralo, i da je trošio veći dio svoje psihičke i umne energije kako bi prevazišao problem uzrokovan objavljenim tekstovima.

Po mišljenju ljekara, sudskog vještaka medicinske oblasi,  neuropsihijatra Gospave dr Crnogorčić, psihička patnja je nakon pisanja bila veoma jakog intenziteta, vremenom je slabila ali je uzrokovala MKB poremećaj, koji se klasifikuje kao poremećaj prilagođavanja ili adaptacije na stresnu situaciju. MKB poremećaj traje oko 6 mjeseci, a nekada i duže zavisno od ličnosti i jačine stresora, te podrške koju ima od sugrađana u svojoj sredini. Vještak na kraju zaključuje da je zbog objavljenih tekstova Petrović pretrpio ozbiljne duševne patnje koje su imale za posledicu narušavanje njegove psihičke i socijalne ravnoteže u dužem vremenskom periodu.

   Imajući u vidu da je Petrović na neuropsihijatrijskom posmatranju bio prije 4 dana, postavlja se pitanje kako je neuravnotežena osoba, koja ima depresiju, nesanisu, psihičke smetnje, brojne fobije, smanjenu energiju i gubitak volje da radom, imenovana na tako važnu funkciju generalnog direktora Elektroprivrede RS? Da li su članovi Nadzornog odbora EPRS razgovarali sa Petrovićem i da li znaju u kakvom se kliničkom stanju nalazi, kakvu je dijagnozu specijalista neuropsihijatar utvrdio prije nekoliko dana, i da li je možda funkciju gradonačelnika i napustio zbog ozbiljnih duševnih poremećaja?

Po svemu sudeći, opet ću ja biti krivac za Lukino bjekstvo i neispunjena obećanja, jer sam ga svojim pisanjem emotivno dekompenzovao i onemogućio da ispuni bar neka obećanja, napravi obilaznicu, tunele, put do Ljubinja, fabrike, privuče investitore i otvori radna mjesta. Prije tri godine Srđan Milović imao je sličnu dijagnozu i duševne poremećaje, pa je Termoelektrana Gacko stala zbog kvara, i nema novaca za kapitalni remont jer su dugovanja premašila 100 miliona maraka. Šta ako pored RiTE Gacko za koju godinu slično propadne, ili ne daj Bože se privatizuje cijela Elektroprivreda, jer se na njenom čelu nalazi neuravnoteženi duševni bolesnik kome je ljekar specijalista utvrdio depresiju, MKB poremećaj, insomiju, narušenu psihičku i socijalnu ravnotežu? Hoću li opet ja biti krivac što je Elektroprivreda RS prodata u dugovima, a hiljade radnika ostalo bez posla?

    Čudno je kako primarijus sa iskustvom nije primijetio, dijagnostikovao i opisao pohlepu, sklonost prevari, lažima, primanju, pljački, manipulacijama..  Na kraju moram da izrazim razočaranje nalazom vještaka koji sebi daje za pravo da u nalazu ustvrdi kako tužilac Petrović tobože nema nijednu „fleku“ u životu, da je oženjen porodičan čovjek, vjernik koji je je cijenjen od šire i uže porodice. Pored toga dr Crnogorčić tvrdi da se radi o vrhunskoj  profesionalno i društveno afirmisanoj ličnosti koja se rijetko sreće u našoj i široj sredini, jer je sa samo 45 godina napredovao na rukovodećim pozicijama i političkom angažmanu do visoko pozicioniranog političara. Laik sam i ne znam kakve veze imaju ovakve tvrdnje sa anamnezom i dijagnozom, ali smatram da ulizivanje i poltronisanje političaru na vlasti, koji je do funkcija došao očiglednom zloupotrebom, ucjenama i pljačkom, nije dostojno za jednog ljekara i intelektualca!

 

Nebojša  Vukanović